Obiady
Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem
To najprostszy ekspresowy makaron, a do tego bardzo smaczny. To jest jeden z tych przepisów, które robimy kiedy brakuje nam czasu, a lodówka świeci pustkami. 🙂 Wskazówka jest taka, aby zawsze mieć kupionych na zapas kilka opakowań makaronu ryżowego i słoik groszku zielonego w zalewie. Puszek jak wiadomo nie polecamy. Ponieważ teraz jest sezon, to do przepisu użyłyśmy świeżego groszku kupionego na placu oraz świeżej bazylii z własnego ogródka do pesto. 🙂 Pychota!
Zielony talerz 🙂
SKŁADNIKI:
- Makaron ryżowy – 1 opakowanie
- Zielony groszek – 1 szklanka
- Pesto bazyliowe – pół szklanki
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj kilka minut.
- Groszek gotujemy do miękkości, chyba że użyjemy tego z zalewy lub ewentualnie z puszki.
- Na patelnię przekładamy pesto bazyliowe.
- Dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy przez minutkę mieszając całość.
- Na koniec dodajemy groszek, mieszamy, przekładamy na talerz i ozdabiamy świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe.
Smacznego!
Masz ochotę na inny szybki makaron? Sprawdź nasz przepis na Szybkie spaghetti prosto z Włoch.