Obiady

Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem

To najprostszy ekspresowy makaron, a do tego bardzo smaczny. To jest jeden z tych przepisów, które robimy kiedy brakuje nam czasu, a lodówka świeci pustkami. 🙂 Wskazówka jest taka, aby zawsze mieć kupionych na zapas kilka opakowań makaronu ryżowego i słoik groszku zielonego w zalewie. Puszek jak wiadomo nie polecamy. Ponieważ teraz jest sezon, to do przepisu użyłyśmy świeżego groszku kupionego na placu oraz świeżej bazylii z własnego ogródka do pesto. 🙂 Pychota!

Zielony talerz 🙂

SKŁADNIKI:
  • Makaron ryżowy – 1 opakowanie
  • Zielony groszek – 1 szklanka
  • Pesto bazyliowe – pół szklanki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj kilka minut.
  2. Groszek gotujemy do miękkości, chyba że użyjemy tego z zalewy lub ewentualnie z puszki.
  3. Na patelnię przekładamy pesto bazyliowe.
  4. Dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy przez minutk­ę mieszając całość.
  5. Na koniec dodajemy groszek, mieszamy, przekładamy na talerz i ozdabiamy świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe.

Smacznego!

Masz ochotę na inny szybki makaron? Sprawdź nasz przepis na Szybkie spaghetti prosto z Włoch.

Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem

Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close