Obiady
Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców
A teraz coś dla fanów makaronów w kremowym sosie w towarzystwie łososia atlantyckiego. 🙂 To szybkie, łatwe danie, bez nabiału i glutenu, dla smakoszy ryb. 🙂 Idealne na obiad lub kolację prosto z Włoch w wersji fit, bez śmietany. 🙂
SKŁADNIKI:
- Makaron bezglutenowy
- Łosoś atlantycki grillowany – 200 g
- Cebulka – 2 małe szt.
- Masło klarowane Ghee
- Sól
- Pieprz
- Cebulka dymka
Kremowy sos z nerkowców:
- Nerkowce – 1garść
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Cytryna – 1/2 szt.
- Woda – 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut, a jeśli mamy czas można je nawet namoczyć przez całą noc.
- Makaron gotujemy al dente.
- W międzyczasie przygotowujemy sos kremowy z nerkowców. Jest to łatwe i szybkie, gdyż wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.
- Następnie podsmażamy cebulkę na maśle klarowanym z odrobiną soli.
- Sos serowy łączymy z cebulką, a następnie dodajemy grillowanego łososia pokrojonego w kawałeczki i podgrzewamy razem z sosem.
Praktycznie każdy łosoś pasuje do tego przepisu. Łososia można zapiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub grillować. W każdej wersji wychodzi ekstra. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie go, to można użyć do tego przepisu łososia wędzonego. 🙂 Też wychodzi pyszne! - Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, a na koniec posypujemy poszatkowana cebulką dymką.
Smaczenego! 🙂