
Malinowy kisiel z siemienia lnianego
Ten kisiel uwielbiają zarówno duzi jak i mali fani deserów. 🙂 Maliny można zastąpić większością owoców np. jabłkami, brzoskwiniami czy truskawkami. Jeżeli kisiel wyjdzie za mało słodki, to można dodać więcej ksylitolu. Można go też zastąpić miodem albo syropem z agawy. Przy tym kisielu można kombinować do woli 🙂 Jest to też najłatwiejszy sposób przemycenia dzieciakom siemienia lnianego, które bardzo korzystnie wpływa na zdrowie!
Siemię lniane – czy wiesz, że te niepozorne ziarenka mają olbrzymią moc? Dlatego warto je wprowadzić do codziennej diety. Po pierwsze, jak większość z nas wie, działają osłonowo na żołądek, łagodzą podrażnienia i wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie wagi. Po drugie, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz odporność. Pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, jak również łagodzą objawy menopauzy. Regularne ich spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. A do tego są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dodawaj je do wszystkiego: do koktajli, kisielu, sosów, chlebów…
Ksylitol z kolei jest świetnym zamiennikiem cukru, warto po niego czasem sięgnąć, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, zwalcza drożdże candida albicans, jest niskokaloryczny i idealny dla osób cierpiących na cukrzycę.
Zawsze wybieraj ksylitol fiński, nie chiński!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Ziarna siemienia lnianego – 1/4 szklanki
- Woda – 2,5 szklanki
- Maliny świeże lub mrożone – 1 garść
- Ksylitol – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku gotujemy siemię lniane z wodą przez 30 minut. Jeżeli kisiel wyjdzie za gęsty, dodajemy więcej wody.
- Powstały kisiel przecedzamy przez sitko oddzielając od ziarenek.
- Przelewamy kisiel do blendera, dodajemy maliny i ksylitol.
- Blendujemy na wysokich obrotach na gładki, lekko spieniony kisiel.
- Przelewamy do miseczek.
- Ozdabiamy malinami.
Zdrowa pychota! 😉