Sosy, dipy i pasty
Masło ziołowo-czosnkowe
To nasz ukochany dodatek do grilla. Wspaniały do mięs lub pieczonych warzyw. Osobiście najbardziej lubimy go podawać do steków, bo nadaje im idealnego smaku i aromatu.
SKŁADNIKI:
- Masło – 1/2 kostki
- Czosnek – 1 ząbek
- Tymianek – 1 garść
- Rozmaryn – 1 łodyżka
- Sól himalajska – do smaku
- Pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Masło najlepiej jest wyciągnąć przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki, tak aby zmiękło.
- Masło przekładamy do miseczki, posypujemy solą i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Energicznie mieszamy najlepiej widelcem. Łatwiej się wtedy rozbija.
- Następnie dodajemy posiekane świeże zioła i znowu energicznie mieszamy.
- Gotowe ziołowe masełko można przełożyć do sylikonowych foremek na lody i przechowywać w zamrażalniku. Zawsze warto jest je mieć pod ręką.