Śniadania
Meksykańskie śniadanie
Dobre śniadanie to podstawa. Dziś coś ciekawszego, czyli śniadanie w stylu meksykańskim. Pyszne, sycące i pełne białka doda Ci energii na cały dzień. My uwielbiamy je w wersji na ostro. ♥
Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej dodawany do większości dań. Ma ona więcej białka niż mięso, niski indeks glikemiczny, jest też bogata w potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Fasola z porcją warzyw i jajkiem daje idealne połączenie dla każdego z nas! 🙂
Duża porcja białka na śniadanie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Ugotowana czerwona fasola – 200 g
- Cebula – 1 średnia szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Pomidor – 1/2 szt.
- Żółta papryka – 1 szt.
- Cukinia – 50 g
- Cebulka dymka
- Jajka – 2 szt.
- Masło klarowane
- Chili
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Paprykę, cukinię i pomidora kroimy w kosteczki, dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy do miękkości.
- Dodajemy fasolę i mieszamy.
- Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i chili. My lubimy tę wersję na ostro. 🙂
- Na koniec przekładamy do naczynia żaroodpornego i wbijamy jajko, tak aby żółtko nie wypłynęło.
- Zapiekamy w piekarniku w temp. 160℃ przez około 15-20 minut, aż żółtko i białko się zetną. Danie najlepiej smakuje, jeżeli żółtko jest półpłynne.
Smacznego!