Miętowe orzeźwienie

Jak raz ją zrobisz, będzie często gościła na Twoim stole! 🙂 Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca, a dodatkowo z jej jedzenia masz same plusy. Uwielbiamy takie sałatki, które można spakować do słoika i wziąść na drugi dzień do pracy lub cieszyć się nimi na pikniku w plenerze. Miętowe orzeźwienie to również idealna kompozycja ziół w sałatce inspirowana sałatką Tabouli. Wspaniała na upalne dni! 🙂

„Mięta – idealna pomoc dla Twojego organizmu”

SKŁADNIKI:
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Mięta – 1 pęczek
  • Cebulka dymka – 1 pęczek
  • Ogórki – 2 szt.
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Kalarepa – 1 szt.
  • Czerwone cebulki – 1-2 małe szt.
  • Pomidory malinowe – 1-2 szt.
SKŁADNIKI DRESSING:
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • Sól himalajska
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Miętę, cebulkę dymkę i pietruszkę drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Ogórka, rzodkiewkę i kalarepę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  3. Czerwoną cebulkę drobno siekamy.
  4. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy środek, a resztę kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy oliwą, pieprzem i solą do smaku.
    To wspaniała sałatka na drugi dzień do pracy. Osobiście lubimy dodać jeszcze ugotowanej komosy ryżowej, aby była bardziej sycąca. Dla miłośników czosnku polecamy dodatkowo polać dipem czosnkowym.

Miętowe orzeźwienie

Miętowe orzeźwienie

Miętowe orzeźwienie

Miętowe orzeźwienie

Miętowe orzeźwienie