Sałatki
Miętowe orzeźwienie
Jak raz ją zrobisz, będzie często gościła na Twoim stole! 🙂 Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca, a dodatkowo z jej jedzenia masz same plusy. Uwielbiamy takie sałatki, które można spakować do słoika i wziąść na drugi dzień do pracy lub cieszyć się nimi na pikniku w plenerze. Miętowe orzeźwienie to również idealna kompozycja ziół w sałatce inspirowana sałatką Tabouli. Wspaniała na upalne dni! 🙂
„Mięta – idealna pomoc dla Twojego organizmu”
SKŁADNIKI:
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Mięta – 1 pęczek
- Cebulka dymka – 1 pęczek
- Ogórki – 2 szt.
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Kalarepa – 1 szt.
- Czerwone cebulki – 1-2 małe szt.
- Pomidory malinowe – 1-2 szt.
SKŁADNIKI DRESSING:
- Sok z cytryny
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Sól himalajska
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Miętę, cebulkę dymkę i pietruszkę drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ogórka, rzodkiewkę i kalarepę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Czerwoną cebulkę drobno siekamy.
- Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy środek, a resztę kroimy w drobną kosteczkę.
- Wszystko razem mieszamy, doprawiamy oliwą, pieprzem i solą do smaku.
To wspaniała sałatka na drugi dzień do pracy. Osobiście lubimy dodać jeszcze ugotowanej komosy ryżowej, aby była bardziej sycąca. Dla miłośników czosnku polecamy dodatkowo polać dipem czosnkowym.