Obiady

Młoda kapusta – przepis od mojej Babci

W końcu nasz blog doczekał się wpisu o młodej kapuście. Uwielbiamy kapustę, choć nigdy nie robiłyśmy same. To dlatego, że zawsze dostawałyśmy ją od babci, czy mamy. A że była przepyszna, nie zabrałyśmy się za jej robotę aż do dziś. 😉 Czasem fajnie jak ktoś nas rozpieszcza. 😉 No ale skoro prowadzimy bloga ze zdrową żywnością, to musiałyśmy stanąć w końcu na wysokości zadania. 🙂 Przygotowałyśmy wpis o kapuście, a całość nadzorowała Babcia. 🙂 Babcię pozdrawiamy i odsyłamy Was do jeszcze jednego przepisu przygotowanego pod jej okiem. 🙂 Barszcz Czerwony Mojej Babci

Najlepsza na Świecie

SKŁADNIKI:
  • Młoda kapusta – 1 szt.
  • Cebula dymka – 1 szt.
  • Pomidor – 1 duża szt.
  • Koperek – pęczek
  • Masło klarowane – odrobina do smażenia
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę dymkę szatkujemy w całości, przekładamy do garnka i dusimy na maśle klarowanym kilka minut. Im więcej masła tym lepszy smak – tak powiada moja Babcia. 🙂
  2. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół, potem na ćwiartki i wykrawamy głąb.
  3. Kapustę szatkujemy drobno i przekładamy do garnka z cebulką. Mieszamy i dusimy dalej.
  4. W międzyczasie pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż wszystko zmięknie, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
  6. Kiedy kapusta jest gotowa, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy i nakładamy na talerze*.

*Można dodać łyżkę mąki bezglutenowej np. ryżowej, aby zagęścić kapustę, ale według nas nie ma takiej potrzeby. 🙂

Życzymy smacznego i dużo zdrowia ????

Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close