Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Jesteśmy największymi fankami muffinek pod każdą postacią. 🙂 Są proste do wykonania, zawsze pyszne, można je przygotować na słodko, jak również na słono (np. muffiny pietruszkowe), z jajkami i bez. Raj do kombinowania w kuchni! Wykonując muffinki bez jajek, zastąpimy je namoczonymi nasionami chia. Jest to jeden ze sposobów, w jaki można robić desery bez jaj. 🙂

W tym przypadku bazą do muffinek są daktyle i mąka owsiana. Daktyle to bogate źródło potasu, błonnika oraz witaminy B3. Mają sporo cukrów prostych (zwłaszcza te suszone), dlatego nie należy z nimi przesadzać. Za to dzięki temu dodadzą nam energii. Umiar w kuchni to najlepsza wskazówka w kierunku zdrowego odżywiania. 🙂 A że walka z cukrem to jeden z naszych tematów przewodnich, to wszystkie desery przygotowujemy bez cukru rafinowanego, za to dodajemy sporo przepisów na bloga pomagających w walce z zachciankami na słodkie. Przepisy te obfitują w słodkie warzywa takie jak marchewka, dynia czy batat: gulasz z batatów i cieciorki, mocno czekoladowe brownie z buraków. Stworzyłyśmy też na Facebooku grupę: Jak odstawić cukier – detoks cukrowy – do której dołączenia serdecznie zapraszamy! 🙂

A teraz zabieramy się do robienia muffinek. Te często zabieramy w podróż lub do pracy!

Najlepszy początek dnia

SKŁADNIKI (8 sztuk):

*Kupując w EKOCHATCE masz pewność, że wszystkie produkty są ekologiczne i najwyższej jakości. Ekochatka to nasz ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie oraz sklep online. Dostawa zakupów na terenie całej Polski. I już nie masz problemu z brakiem czasu na zakupy. 🙂

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
  3. Daktyle przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania masy.
  4. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej klejącej masy.
  6. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
  7. Pieczemy przez 30-35 minut.
  8. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂
  9. Można je skropić syropem z daktyli.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Mielimy 10 s/obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy daktyle. Mielimy 10 s/obr. 7.
  5. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy 10 s/obr. 4.
  6. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Mieszamy 20 s/obr. 4.
  7. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
  8. Pieczemy przez 30-35 minut.
  9. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂 Można je skropić syropem z daktyli.

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

 

Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony

Zerknij również na nasze darmowe jadłospisy! 🙂

W razie pytań skontaktuj się z naszą dietetyczka, chętnie udzielimy rady i wsparcia. Układamy również diety indywidualne.

Jesteśmy tu dla Was! foodharmonydiety@gmail.com

Jednodniowy darmowy jadłospis z Diety Wegetariańskiej na Thermomix

Jednodniowy darmowy jadłospis z naszych Diet na Thermomix