DeseryPrzekąskiŚniadania

Muffiny kawowo-daktylowe – bez jajek

Jesteśmy największymi fankami muffinek pod każdą postacią. 🙂 Są proste do wykonania, zawsze pyszne, można je przygotować na słodko, jak również na słono (np. muffiny pietruszkowe), z jajkami i bez. Raj do kombinowania w kuchni! Wykonując muffinki bez jajek, zastąpimy je namoczonymi nasionami chia. Jest to jeden ze sposobów, w jaki można robić desery bez jaj. 🙂

W tym przypadku bazą do muffinek są daktyle i mąka owsiana. Daktyle to bogate źródło potasu, błonnika oraz witaminy B3. Mają sporo cukrów prostych (zwłaszcza te suszone), dlatego nie należy z nimi przesadzać. Za to dzięki temu dodadzą nam energii. Umiar w kuchni to najlepsza wskazówka w kierunku zdrowego odżywiania. 🙂 A że walka z cukrem to jeden z naszych tematów przewodnich, to wszystkie desery przygotowujemy bez cukru rafinowanego, za to dodajemy sporo przepisów na bloga pomagających w walce z zachciankami na słodkie. Przepisy te obfitują w słodkie warzywa takie jak marchewka, dynia czy batat: gulasz z batatów i cieciorkimocno czekoladowe brownie z buraków.

A teraz zabieramy się do robienia muffinek. Te często zabieramy w podróż lub do pracy!

Najlepszy początek dnia

Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jarpierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar

detoks sokowy

SKŁADNIKI (8 sztuk):
  • Mąka owsiana bezglutenowa (lub płatki owsiane bezglutenowe*) – 150 g
  • Daktyle suszone bez pestek – 200 g
  • Chia – 30 g
  • Zaparzona kawa (espresso) – 150 ml
  • Olej kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Starta wanilia (sproszkowana wanilia bez cukru) – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
  3. Daktyle przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania masy.
  4. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej klejącej masy.
  6. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
  7. Pieczemy przez 30-35 minut.
  8. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂
  9. Można je skropić syropem z daktyli.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Mielimy 10 s/obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy daktyle. Mielimy 10 s/obr. 7.
  5. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy 10 s/obr. 4.
  6. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Mieszamy 20 s/obr. 4.
  7. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
  8. Pieczemy przez 30-35 minut.
  9. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂 Można je skropić syropem z daktyli.

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close