Jesteśmy największymi fankami muffinek pod każdą postacią. 🙂 Są proste do wykonania, zawsze pyszne, można je przygotować na słodko, jak również na słono (np. muffiny pietruszkowe), z jajkami i bez. Raj do kombinowania w kuchni! Wykonując muffinki bez jajek, zastąpimy je namoczonymi nasionami chia. Jest to jeden ze sposobów, w jaki można robić desery bez jaj. 🙂
W tym przypadku bazą do muffinek są daktyle i mąka owsiana. Daktyle to bogate źródło potasu, błonnika oraz witaminy B3. Mają sporo cukrów prostych (zwłaszcza te suszone), dlatego nie należy z nimi przesadzać. Za to dzięki temu dodadzą nam energii. Umiar w kuchni to najlepsza wskazówka w kierunku zdrowego odżywiania. 🙂 A że walka z cukrem to jeden z naszych tematów przewodnich, to wszystkie desery przygotowujemy bez cukru rafinowanego, za to dodajemy sporo przepisów na bloga pomagających w walce z zachciankami na słodkie. Przepisy te obfitują w słodkie warzywa takie jak marchewka, dynia czy batat: gulasz z batatów i cieciorki, mocno czekoladowe brownie z buraków.
A teraz zabieramy się do robienia muffinek. Te często zabieramy w podróż lub do pracy!
Najlepszy początek dnia
Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- Mąka owsiana bezglutenowa (lub płatki owsiane bezglutenowe*) – 150 g
- Daktyle suszone bez pestek – 200 g
- Chia – 30 g
- Zaparzona kawa (espresso) – 150 ml
- Olej kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Starta wanilia (sproszkowana wanilia bez cukru) – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
- Daktyle przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania masy.
- Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej klejącej masy.
- Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
- Pieczemy przez 30-35 minut.
- Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂
- Można je skropić syropem z daktyli.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody.
- Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Mielimy 10 s/obr. 10. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy daktyle. Mielimy 10 s/obr. 7.
- Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy 10 s/obr. 4.
- Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli i sodę. Mieszamy 20 s/obr. 4.
- Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami.
- Pieczemy przez 30-35 minut.
- Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta. Są za to pyszne i pożywne. 🙂 Można je skropić syropem z daktyli.