Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Jesteśmy największymi fankami muffinek pod każdą postacią 🙂 są proste do wykonania, zawsze pyszne, można je przygotować na słodko, jak również na słono: muffiny pietruszkowe, z jajkami i bez. Raj do kombinowania w kuchni! Wykonując muffinki bez jajek, zastąpimy je namoczonymi nasionami chia, jest to jeden ze sposobów jaki sposób można robić desery bez jaj 🙂

Bazą do muffinek są daktyle i mąka owsiana. Daktyle to bogate źródło potasu, błonnika oraz witaminy B3. Mają sporo cukrów prostych, zwłaszcza te suszone, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Za to dzięki temu dodadzą nam energii. Umiar w kuchni to najlepsza wskazówka w kierunku zdrowego odżywiania 🙂 Walka z cukrem to jeden z naszych tematów przewodnich. Wszystkie desery przygotowujemy bez cukru rafinowanego, dodajemy sporo przepisów na bloga pomagających w walce z zachciankami na słodkie. Przepisy te obfitują w słodkie warzywa takie jak marchewka, dynia czy batat: gulasz z batatów i cieciorki, mocno czekoladowe brownie z buraków), stworzyłyśmy też na Facebooku grupę: Jak odstawić cukier – detoks cukrowy – do której dołączenia serdecznie zapraszamy 🙂

A teraz zabieramy się do robienia muffinek, te często zabieramy w podróż lub do pracy!

Najlepszy początek dnia

SKŁADNIKI (8 sztuk):

*Kupując w EKOCHATCE, masz pewność, że wszystkie produkty są ekologiczne i najwyższej jakości. Ekochatka to nasz ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie oraz sklep on line. Dostawa zakupów na terenie całej Polski. I juz nie masz problemu z brakiem czasu na zakupy 🙂

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody
  3. Daktyle przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania masy.
  4. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy, mieszamy do połączenia się składników
  5. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli, sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej klejącej masy.
  6. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami
  7. Pieczemy 30-35 minut
  8. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta, są za to pyszne i pożywne 🙂
  9. Można je skropić syropem z daktyli.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃
  2. Chia zalewamy w miseczce 150 ml wody
  3. Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane. Mielimy 10 s/ obr.10. przekładamy do miseczki
  4. Do naczynia miksującego przekładamy daktyle. Mielimy 10 s/ obr.7
  5. Dodajemy chia, kawę, olej kokosowy. Mieszamy 10 s/ obr.4
  6. Dodajemy mąkę, wanilię, szczyptę soli, sodę. Mieszamy 20 s/ obr.4
  7. Masę przekładamy łyżeczką do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami
  8. Pieczemy 30-35 minut.
  9. Muffinki wyrosną tylko trochę, ponieważ masa jest gęsta, są za to pyszne i pożywne 🙂 Można je skropić syropem z daktyli.

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

Muffiny kawowo-daktylowe - bez jajek

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony 

Zerknij również na nasze darmowe jadłospisy 🙂

W razie pytań skontaktuj się z naszą dietetyczka, chętnie udzielimy rady i wsparcia. Układamy również diety indywidualne.

Jesteśmy tu dla Was! foodharmonydiety@gmail.com

Jednodniowy darmowy jadłospis z Diety Wegetariańskiej na Thermomix

Jednodniowy darmowy jadłospis z naszych Diet na Thermomix