Sosy, dipy i pasty

Sweet chili dip

Sosy typu sweet chili można kupić praktycznie wszędzie, ale ich skład przeraża! Cukier zazwyczaj jest na pierwszym miejscu, a sos często zawiera dodatkowe dziwne substancje! Dlatego postanowiłyśmy przygotować własny, domowy sos, na bazie daktyli – zdrowy, bez cukru i niezwykle aromatyczny. ♥ Jak widać nie ma rzeczy nie możliwych. 😉

Sos idealnie nadaje się do mięsa, nachos, surowych warzyw, czy sałatek.

SKŁADNIKI:
  • Daktyle – 15 szt.
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Imbir – kawałeczek o dł. 1 cm
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z 2 limonek
  • Woda – 2 łyżki
  • Miód – do smaku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Daktyle namaczamy przez 20 minut.
  2. Papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek i imbir obieramy.
  4. Wyciskamy sok z limonek.
  5. Wszystkie składniki razem z daktylami miksujemy na sos. Jeżeli smak jest za mało słodki, dodaj miodu. Gotowe! 🙂

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close