ŚniadaniaZdrowy dzieciak
Naleśniki gryczano-czekoladowe
Bo kto nie lubi naleśników… 🙂 Do tego czekoladowe, z banami, istny raj dla podniebienia! Dla dużych i małych łasuchów! 🙂 Mąka gryczana to świetna alternatywa do przygotowania bardzo zdrowych naleśników. Można je podawać z wszystkimi owocami, konfiturami, orzechami, syropem z agawy albo klonowym. Każdy znajdzie ulubiony smak dla siebie. Naleśniki są również bardzo sycące, dodadzą energii na cały poranek.
Dla dużych i małych łasuchów!
SKŁADNIKI (15-20 naleśników):
- Mąka gryczana – 1 szklanka
- Mleko owsiane – 3/4 szklanki
- Jajka – 2 szt.
- Kakao – 1 łyżka
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Sól – szczypta
- Olej kokosowy do smażenia
Dodatki:
- Banany
- Syrop z agawy
- Wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki blendujemy na masę o lekko gęstej konsystencji typowej dla naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub gęsta, dodajemy więcej mąki lub mleka owsianego. My użyłyśmy nasze domowe mleko owsiane.
- Smażymy na patelni na oleju kokosowym z obu stron.
- W naszej ukochanej wersji naleśniki przekładamy plasterkami banana lekko skropionymi syropem z agawy. Można również polać domową konfiturą z borówek. Pychota! 🙂
❤❤❤