ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Naleśniki gryczano-czekoladowe

Bo kto nie lubi naleśników… 🙂 Do tego czekoladowe, z banami, istny raj dla podniebienia! Dla dużych i małych łasuchów! 🙂 Mąka gryczana to świetna alternatywa do przygotowania bardzo zdrowych naleśników. Można je podawać z wszystkimi owocami, konfiturami, orzechami, syropem z agawy albo klonowym. Każdy znajdzie ulubiony smak dla siebie. Naleśniki są również bardzo sycące, dodadzą energii na cały poranek.

Dla dużych i małych łasuchów!

SKŁADNIKI (15-20 naleśników):
  • Mąka gryczana – 1 szklanka
  • Mleko owsiane – 3/4 szklanki
  • Jajka – 2 szt.
  • Kakao – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Olej kokosowy do smażenia
Dodatki:
  • Banany
  • Syrop z agawy
  • Wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki blendujemy na masę o lekko gęstej konsystencji typowej dla naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub gęsta, dodajemy więcej mąki lub mleka owsianego. My użyłyśmy nasze domowe mleko owsiane.
  2. Smażymy na patelni na oleju kokosowym z obu stron.
  3. W naszej ukochanej wersji naleśniki przekładamy plasterkami banana lekko skropionymi syropem z agawy. Można również polać domową konfiturą z borówek. Pychota! 🙂

❤❤❤

NALEŚNIKI GRYCZANO CZEKOLADOWE

NALEŚNIKI GRYCZANO CZEKOLADOWE

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close