Śniadania
Naleśniki szpinakowe z jajkiem i boczkiem – bez glutenu, bez nabiału
Naleśniki szpinakowe idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie jajka, boczku i warzyw. Można je również wykorzystać na obiad i zwinąć w nich ulubiony farsz. Mają delikatny smak, więc praktycznie wszystko będzie w nich dobrze smakować. 😉 Tym razem wykorzystałyśmy mąkę jaglaną do przygotowania bezglutenowych naleśników i sprawdziła się super. 🙂 Spróbujcie też naszej wersji bezglutenowych naleśników gryczanych na słodko: Naleśniki gryczano-czekoladowe.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (6-7SZTUK):
- Mąka jaglana* – 60 g
- Jajko – 1 szt.
- Mleko roślinne (my użyłyśmy owsianego – Domowe mleko owsiane) – 150 ml
- Olej roślinny – 15 g
- Szpinak – 1 garść
- Czosnek – 1 mały ząbek (opcjonalnie)
- Sól – 2 szczypty
- Woda ( może być gazowana)*Mąkę można przygotować mieląc kaszę jaglana na wysokich obrotach.
SKŁADNIKI NA RESZTĘ ŚNIADANIA:
- Jajka – 2 szt.
- Boczek – 2 cienkie plastry
- Pomidorki koktajlowe – 2-3 szt.
- Papryka – kawałek
- Szpinak, sałata – kilka liści zieleniny
- Masło klarowane do smażenia
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili (opcjonalnie) – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, mleko i olej. Miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Używając Thermomixa miksujemy 30 s/obr. 5.
- Odstawiamy ciasto na około 10 min lub dłużej. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj trochę wody – może być gazowana. Ma powstać ciasto, które swobodnie będzie rozprowadzać się po patelni.
- Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- W międzyczasie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika boczek. Pieczemy go w temp. 180℃ do momentu, aż się zarumieni i tłuszcz się trochę wypiecze – w zależności jak mocno spieczony boczek lubisz. 🙂
- Przygotowujemy jaja sadzone na patelni smażąc je na masle klarowanym.
- Paprykę kroimy w paseczki, a pomidorki koktajlowe na połówki.
- Na talerzu układamy naleśniki, na nich jajka sadzone, boczek, pomidorki, paprykę, szpinak lub sałatę.
- Wszystko posypujemy solą, pieprzem i chili. Smacznego! 🙂