Desery

Naturalne galaretki pomarańczowe

Dziś przygotowałyśmy dla Was galaretki, ale dość nietypowe, bo całkowicie naturalne i bez żelatyny. 🙂 Jak niektórzy już wiedzą, w naszej kuchni znajdziesz kilka składników, które używamy w wielu przepisach i zdecydowanie są naszymi faworytami. Jednym z nich jest agar, dlatego dziś przyjrzymy mu się bliżej. 🙂

Agar to naturalna, roślinna żelatyna i naturalny konserwant. Jest to ekstrakt z alg morskich idealny dla wegan i wegetarian. Jest bez smaku, zapachu i co wspaniałe, tężeje w temperaturze pokojowej.

Można go używać do zagęszczania wielu potraw: kremów, dżemów (Dżem truskawkowy z agarem), konfitur czy domowego majonezu.
Agar jest niskokaloryczny, wspiera trawienie i odporność, działa antybakteryjnie, a także oczyszcza nasz organizm z toksyn. Jest skarbnicą wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Zawiera również jod, magnez, krzem i witaminy A, C, D i K.

Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Agar – naturalna, roślinna żelatyna i naturalny konserwant. ♥

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Pomarańcze – 4 szt.
  • Ksylitolu (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • Agar w proszku – 2 łyżeczki
  • Maliny
  • Borówki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy go do garnuszka.
  2. Jeżeli pomarańcze są zbyt kwaśne, dodajemy ksylitol.
  3. Dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Przelewamy galaretkę do salaterek i dekorujemy6 owocami.
  5. Odstawiamy do lodówki, aż galaretki stężeją.

Smacznego! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close