Naturalne galaretki pomarańczowe
Dziś przygotowałyśmy dla Was galaretki, ale dość nietypowe, bo całkowicie naturalne i bez żelatyny. 🙂 Jak niektórzy już wiedzą, w naszej kuchni znajdziesz kilka składników, które używamy w wielu przepisach i zdecydowanie są naszymi faworytami. Jednym z nich jest agar, dlatego dziś przyjrzymy mu się bliżej. 🙂
Agar to naturalna, roślinna żelatyna i naturalny konserwant. Jest to ekstrakt z alg morskich idealny dla wegan i wegetarian. Jest bez smaku, zapachu i co wspaniałe, tężeje w temperaturze pokojowej.
Można go używać do zagęszczania wielu potraw: kremów, dżemów (Dżem truskawkowy z agarem), konfitur czy domowego majonezu.
Agar jest niskokaloryczny, wspiera trawienie i odporność, działa antybakteryjnie, a także oczyszcza nasz organizm z toksyn. Jest skarbnicą wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Zawiera również jod, magnez, krzem i witaminy A, C, D i K.
Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Agar – naturalna, roślinna żelatyna i naturalny konserwant. ♥
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Pomarańcze – 4 szt.
- Ksylitolu (opcjonalnie) – 1 łyżka
- Agar w proszku – 2 łyżeczki
- Maliny
- Borówki
PRZYGOTOWANIE:
- Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy go do garnuszka.
- Jeżeli pomarańcze są zbyt kwaśne, dodajemy ksylitol.
- Dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia.
- Przelewamy galaretkę do salaterek i dekorujemy6 owocami.
- Odstawiamy do lodówki, aż galaretki stężeją.
Smacznego! 🙂