
Śniadania
Niedzielny brunch
Jeśli szukacie inspracacji na sobotni czy niedzielny brunch, jest to istny hit! Danie z patelni z komosą ryżową, a do tego dawka warzyw w połączeniu z dobrym kopem chili na lepsze trawienie. Takie pyszności będą gościć na naszym stole podczas Wielkanocy. Propozycja z nutką nowoczesności. 🙂 A tak naprawdę jesteśmy uzależnione od tego śniadanie i robimy je w kółko. 🙂 Z komosy ryżowej wychodzą tez pyszne śniadaniowe muffinki Pietruszkowe muffiny.
Zabieramy je często do pracy lub w drogę, kiedy nie zdążymy zjeść śniadania!
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- Jaja kurze – 5 szt.
- Komosa ryżowa – 25 g
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Bakłażan – 1 mała szt.
- Cukinia – 1 mała szt.
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Szalotka – 4 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Chili – szczypta
- Płatki chili – do smaku
- Kiełki rzodkiewki
- Sól himalajska – szczypta
- Masło Ghee
PRZYGOTOWANIE:
- Na maśle klarowanym podduszamy szalotkę, paprykę, cukinię i bakłażana z odrobiną soli oraz chili.
- Na końcu dodajemy pomidorki koktajlowe.
- Całość zasypujemy komosą ryżową i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż woda wyparuje, a komosa zmięknie.
- Na wierzchu rozbijamy jajka, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jajka się zetną. Osobiście polecamy wersję jajek na miękko, gdyż żółtko kurze w takiej postaci posiada najwięcej swoich cennych właściwości.