Omlet owsiany – szybki i bezglutenowy pomysł na śniadanie
Omlet na śniadanie to jeden z naszych ulubionych pomysłów. Wcześniej na okrągło robiłyśmy omlet kokosowy. Przepis znajdziesz tu: Bezglutenowy omlet kokosowy. A teraz przyszedł czas na wersję owsianą z wanilią. Ostatnio w ogóle praktykujemy i kombinujemy z szybkimi daniami, bo jak wiadomo, większość z nas nie ma czasu na gotowanie, a do tego jeszcze zdrowe.
Ale wracając do omletów… 🙂 Najlepsze są takie, gdzie wcześniej ubija się białka, ale z racji pośpiechu, najczęściej robimy szybki mix wszystkich składników i też wychodzi pyszny, pulchny omlet. Wersję owsianą bardzo lubią dzieci. U nas sprawdza się u roczniaka i czterolatka. 🙂 Polecamy spróbować i zachęcamy oczywiście do obserwowania naszej strefy poświęconej właśnie dzieciom – ZDROWY DZIECIAK – PRZEPISY
Uwielbiamy kolorowe poranki
SKŁADNIKI:
- Mąka owsiana* – 50 g
- Jajka – 2 szt. (100 g)
- Miód – 1 łyżeczka
- Ekstrakt z wanilii lub sproszkowana wanilia – 1 płaska łyżeczka
- Soda oczyszczona – 2 szczypty
- Garść ulubionych owoców (np. maliny, ostrężyny, borówki)
- Kilka listków świeżej miety
- Olej kokosowy – 1 płaska łyżeczka
*Zamiast mąki owsianej można użyć płatków owsianych i zmiksować je na mąkę.
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera przekładamy wszystkie składniki oprócz owoców i mięty. Miksujemy na gładką konsystencję. Powinna wyjść masa zbliżona do naleśnikowej, ale trochę bardziej gęsta*.
- Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) i wylewamy masę równomiernie na całą patelnię. Smażymy z obu stron, aż się lekko zarumieni.
- Przekładamy na talerz, dekorujemy ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami i miętą.
Dla fanów jeszcze słodszych śniadań, omlet można skropić miodem lub syropem klonowym.
Można też po prostu posmarować omlet dżemem… 😉
*Gęstość masy zależy od wielkości jajek. Jeżeli wyjdzie za rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki; jeżeli za gesta, można dodać odrobinę dowolnego mleka roślinnego.