Omlet na śniadanie to jest to! 🙂 To zawsze strzał w dziesiątkę. W tym przepisie dowodzenie przejmują chorizo i suszone pomidory. Nadają one cały smak, aromat i uwierzcie, idealnie komponują się z reszta składników.

 SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Jajka – 4 szt.
  • Cebula – 1 średnia szt.
  • Chorizo w plasterkach – 10 g
  • Suszone pomidory – 1 garść
  • Młody szpinak – 2 garści
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni podsmażamy cebulkę i chorizo pokrojone w cienkie podłużne kawałeczki.
  2. Dodaj pokrojone suszone pomidory, szpinak i pomidorki koktajlowe.
  3. Mieszamy i dusimy przez chwilę, aż wszystkie składniki zmiękną.
  4. W osobnej miseczce ubijamy jajka widelcem.
  5. Przelewamy jajka na patelnię, tak aby równomiernie przykryły farsz.
    Przykrywamy pokrywką i podajemy kiedy omlet się zetnie.
  6. Jeżeli lubisz, możesz doprawić całość solą i pieprzem, ale uważaj żeby nie przesadzić, ponieważ chorizo i suszone pomidory są na tyle słone i aromatyczne, że nie jest to konieczne.