Omlet ze szparagami
W sezonie na szparagi nie ma możliwości, aby nie zrobić omleta ze szparagami. 🙂 Na sam widok ślinka cieknie! Szparagi warto wykorzystywać w naszej kuchni ze względu na walory zarówno smakowe jak i zdrowotne.
Są niskokaloryczne, wspierają odchudzanie, obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu i zawierają dużo kwasu foliowego, witamin C, E i beta-karoten. Do tego wapń, fosfor i potas. Zawarta w nich asparagina wspiera pracę nerek i odpowiada za nawodnienie organizmu, a glutation wspiera naszą odporność. O odporności więcej znajdziecie TUTAJ.
A czy wiecie, że szparagi to jedne z najlepszych afrodyzjaków? Nic dodać, nic ująć, po prostu jedzmy szparagi po każda postacią. 🙂 My uwielbiamy omlety i Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami.
100g szparagów zawiera tylko 18 Kcal !!!
SKŁADNIKI:
- Szparagi zielone – 1 pęczek (ok. 10 sztuk)
- Jajka – 4 szt. (200 g)
- Mleko roślinne (owsiane, migdałowe, kokosowe) – 50 ml
- Masło klarowane do smażenia
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi myjemy, obieramy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe twarde końce, a następnie obieramy przy najgrubszej części (zazwyczaj do połowy lub jeżeli szparagi są cieniutkie można pominąć ten krok).
- Wrzucamy szparagi do gorącej wody na 2-3 minuty. Odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy szparagi. Blanszujemy je przez minutę.
- W międzyczasie w miseczce roztrzepujemy jajka, mleko roślinne, sól i pieprz.
- Jajka wylewamy równomiernie na szparagi, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Czekamy, aż jajką się zetną.
- Na koniec posypujemy chili.
Smacznego!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Szparagi myjemy, obieramy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe twarde końce, a następnie obieramy przy najgrubszej części (zazwyczaj do połowy lub jeżeli szparagi są cieniutkie można pominąć ten krok).
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i nakładamy Varomę.
- Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia tak, aby wystawał poza Varomę. Na nim układamy szparagi.
- W międzyczasie w miseczce roztrzepujemy jajka, mleko roślinne, sól i pieprz.
- Jajka wylewamy równomiernie na szparagi, zamykamy Varomę przygniatając wystający papier do pieczenia. Gotujemy na parze 20 min/ Varoma/obr. 1.
- Na koniec posypujemy chili.
Smacznego!