Orzechowiec z komosy ryżowej
Kto by pomyślał, że można zrobić ciasto z kaszy. A jednak można i to jakie pyszne! 🙂 Do tego jeden kawałek nasyci Cię na dłuższy czas, ponieważ quinoa, inaczej komosa ryżowa, to świetne źródło błonnika oraz pełnowartościowego białka.
Warto ją wprowadzić do naszych codziennych jadłospisów, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów, między innymi żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminy A, E, B6 i kwas foliowy.
Wykazuje działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealną dla osób chorych na cukrzycę i odchudzajacych się.
Warto dodać, że quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko, a do tego jest to wapń łatwoprzyswajalny. Jest więc idealna dla dzieci.
SKŁADNIKI:
Spód ciasta:
- Orzechy (mix: orzeszki laskowe, nerkowce, pecan, migdały) – 140 g
- Namoczone daktyle – 8-10 szt.
- Karob – 2-3 lyżki
- Olej kokosowy extra virgin – 2 łyżki
Masa:
- Quino (komosa ryżowa) – 250 g
- Masło orzechowe – 4-5 łyżek
- Miód – 4 łyżki
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Mleko roślinne (do rozrzedzenia)
Polewa:
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Kakao – 1 łyżka
- Karob – 1 łyżka
- Miód – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na spód ciasta blendujemy na masę z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami orzechów. W Thermomixie 20 s/obr. 7.
- Wykładamy na okrągłą foremkę i ugniatamy, tak by powstała około półcentymetrowa warstwa. Wstawiamy do lodówki.
- Teraz masa. Gotujemy komosę ze szczyptą soli. Odstawiamy. W Thermomixie gotujemy w koszyczku + 1 l wody, 15 min/100℃/obr. 4.
- Gdy przestygnie dodajemy masło orzechowe, miód, nasiona chia i wszystko miksujemy na gładką gęstą masę, dolewając po trochę mleka. Masa jest gęsta i ciężko się miksuje.
- Gotową masę przekładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.
- Bierzemy się za polewę. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy i dodajemy resztę składników.
- Mieszamy, aż wszystkie się złączą i kiedy przestygnie polewamy nią ciasto.
- Posypujemy pokruszonymi dowolnymi orzechami i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto zachowuje świeżość do trzech dni.
Pychota! 🙂