ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Owsianka a la bounty z malinami i czekoladą

Owsianki na śniadanie to jeden z szybszych i prostszych sposobów na zdrowy i energetyczny start dnia. Mamy dla was kolejną pyszną propozycję, czyli owsiankę bounty. Palce lizać! 🙂 Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po przygotowaniu. Jednk jeżeli rano nie masz czasu, koniecznie wypróbuj naszych nocnych owsianek, które można przygotować dzień wcześniej: 3 POMYSŁY NA OWSIANKI Z LODÓWKI – czyli co na śniadanie kiedy nie masz rano czasu?

Owsianka to bogate źródło magnezu, żelaza i witamin. Ma właściwości prebiotyczne, co oznacza, że korzystnie wpływa na florę jelitową. Dodatkowo wzmacnia organizm i sprawność fizyczną!

SKŁADNIKI (1-2 porcje):
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) – 50 g
  • Woda – 150 ml
  • Mleczko kokosowe – 100 ml
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • Ksylitol – 1 łyżka
  • Maliny, gorzka czekolada 85% kakao do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
  1. Płatki owsiane przepłukujemy na sitku wodą, przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i dodajemy wiórki kokosowe.
  2. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 7-8 minut mieszając w międzyczasie.
  3. Dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i mieszamy. Gotujemy przez 2 minuty mieszając co chwilę.
  4. Ściągamy owsiankę z ognia i przekładamy do miseczek. Czekamy, aż trochę przestygnie.
  5. Czekoladę rozdrabniamy w blenderze lub szatkujemy nożem. Posypujemy nią owsiankę i ozdabiamy malinami.

Życzymy dużo zdrowia i smacznego ???? Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close