ŚniadaniaZdrowy dzieciak
Owsianka a la bounty z malinami i czekoladą
Owsianki na śniadanie to jeden z szybszych i prostszych sposobów na zdrowy i energetyczny start dnia. Mamy dla was kolejną pyszną propozycję, czyli owsiankę bounty. Palce lizać! 🙂 Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po przygotowaniu. Jednk jeżeli rano nie masz czasu, koniecznie wypróbuj naszych nocnych owsianek, które można przygotować dzień wcześniej: 3 POMYSŁY NA OWSIANKI Z LODÓWKI – czyli co na śniadanie kiedy nie masz rano czasu?
Owsianka to bogate źródło magnezu, żelaza i witamin. Ma właściwości prebiotyczne, co oznacza, że korzystnie wpływa na florę jelitową. Dodatkowo wzmacnia organizm i sprawność fizyczną!
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 50 g
- Woda – 150 ml
- Mleczko kokosowe – 100 ml
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Ksylitol – 1 łyżka
- Maliny, gorzka czekolada 85% kakao do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane przepłukujemy na sitku wodą, przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i dodajemy wiórki kokosowe.
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 7-8 minut mieszając w międzyczasie.
- Dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i mieszamy. Gotujemy przez 2 minuty mieszając co chwilę.
- Ściągamy owsiankę z ognia i przekładamy do miseczek. Czekamy, aż trochę przestygnie.
- Czekoladę rozdrabniamy w blenderze lub szatkujemy nożem. Posypujemy nią owsiankę i ozdabiamy malinami.
Życzymy dużo zdrowia i smacznego Harmonki