
Obiady
Paella z komosą ryżową i krewetkami
Aromatyczne, szybkie danie, które robi się praktycznie samo, a smakiem zaskakuje każdego. Idealne jednogarnkowe danie bez bałaganu! 🙂
Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa robiona z ryżem i owocami morza. My troszeczkę pokombinowałyśmy i zamieniłyśmy ryż na zdrową komosę ryżową. Najlepsze jest to, że na następny dzień smakuje jeszcze lepiej i można ją wziąć na lunch do pracy.
Kuchnia hiszpańska w wersji fit. 🙂
SKŁADNIKI:
- Komosa ryżowa (quinoa) – 1 szklanka
- Bulion – 2 szklanki
- Krewetki – 15-20 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Pomidory – 3 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa z oliwek
- Masło klarowane
- Sól
- Płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek, cebulkę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie i maśle klarowanym przez kilka minut.
- Doprawiamy solą i płatkami chilli.
- Dodajemy krewetki, komosę ryżową, mieszamy i wszystko zalewamy bulionem.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż komosa napęcznieje i wchłonie bulion. Jeżeli będzie jej wciąż za dużo, odparuj na większym ogniu bez przykrycia.
Życzymy dużo zdrowia i smacznego! 🙂 Harmonki