Obiady

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Aromatyczne, szybkie danie, które robi się praktycznie samo, a smakiem zaskakuje każdego. Idealne jednogarnkowe danie bez bałaganu! 🙂

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa robiona z ryżem i owocami morza. My troszeczkę pokombinowałyśmy i zamieniłyśmy ryż na zdrową komosę ryżową. Najlepsze jest to, że na następny dzień smakuje jeszcze lepiej i można ją wziąć na lunch do pracy.

Kuchnia hiszpańska w wersji fit. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Komosa ryżowa (quinoa) – 1 szklanka
  • Bulion – 2 szklanki
  • Krewetki – 15-20 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Pomidory – 3 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
  1. Czosnek, cebulkę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie i maśle klarowanym przez kilka minut.
  2. Doprawiamy solą i płatkami chilli.
  3. Dodajemy krewetki, komosę ryżową, mieszamy i wszystko zalewamy bulionem.
  4. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż komosa napęcznieje i wchłonie bulion. Jeżeli będzie jej wciąż za dużo, odparuj na większym ogniu bez przykrycia.

Życzymy dużo zdrowia i smacznego! 🙂 Harmonki

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Paella z komosą ryżową i krewetkami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close