Sosy, dipy i pasty

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Ta past zachwyca smakiem i aromatem. Podbiła nasze serca i jest stałym elementem w naszej kuchni. Szybka, łatwa i niesłychanie zdrowa, a to za sprawą namoczonych ziaren słonecznika i świeżego czosnku.

Czy wiesz, że namoczone ziarno jest lepiej wchłaniane przez nasz organizm i dostarcza nam więcej właściwości odżywczych? Moczenie ziaren aktywuje enzymy, które neutralizują toksyny. Dodatkowo czyni białko łatwiej przyswajalnym, a także usuwa składniki antyodżywcze: fityniany, taniny i goitrogenów.

SKŁADNIKI:
  • Nasiona słonecznika namoczone w wodzie przez minimum 2 godziny – 1 szklanka
  • Pomidory suszone* – 1 szklanka
  • Pomidory – 1 szt.
  • Papryka czerwona – 1/2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nasiona słonecznika dokładnie płuczemy i namaczamy przez minimum 2 godziny. Odcedzamy i miksujemy razem z pozostałymi składnikami.
  2. Blendujemy kilkakrotnie, aż uzyskamy gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy kapkę wody.

*My najbardziej lubimy używać naturalnie suszonych pomidorów, ale można również użyć tych ze słoika w zalewie. Te naturalnie suszone nie zawierają tyle chemii ani cukru i często konserwowane są tylko solą, dlatego nie ma potrzeby dosalania pasty. Można je kupić w eko sklepach lub na placach np. Imbramowskim w Krakowie.

Pasta najlepiej smakuje z naszymi chlebkami bezglutenowymi z dodatkiem kiszonego ogórka. A jeśli chcesz mieć wersję super turbo zdrową i wspomóc florę bakteryjną, dołóż na kanapkę odrobinę kapusty kiszonej. Też byłyśmy zdziwione jakie to dobre połączenie.

Dla smakoszy beznabiałowych past polecamy również Wiosenną pastę kanapkową z jajek.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close