Pieczeń cielęca z czerwoną kapustą w sosie sojowym – przepis na Thermomix
Śmiało możemy stwierdzić, że to jeden z najpyszniejszych przepisów na naszym blogu. Tak przyrządzonej cielęciny na pewno jeszcze nie jedliście, więc koniecznie musicie spróbować. ☺ To ciekawa kompozycja smaków w zdrowej odsłonie.
Pamiętajcie, że zawsze korzystamy z mięsa pochodzącego ze sprawdzonego źródła. Nie kupujcie go w sieciowych supermarketach, bo poza niską ceną nic dobrego w nim nie ma, a takie mięso ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Spowodowane jest to kuracjami hormonalnymi, antybiotykami, złym pokarmem, które podawane są zwierzętom w masowych hodowlach. Warto zatem zainwestować w dobrej jakości mięso, bo w przyszłości na pewno więcej zaoszczędzimy na lekarstwach, którymi musielibyśmy się faszerować.
Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Pieczeń cielęca – 400 g
- Czerwona kapusta – 1 kg
- Czerwona cebula – 200 g (1 szt.)
- Płatki chili
- Ząbki czosnku – 3 szt.
- Masło klarowane – 1 łyżeczka
- Sos sojowy bezglutenowy Tamari – 200 ml
- Kiełki fasoli Mung – 100 g
- Kiełki buraka – 10 g
- Kolendry – 10 g
- Ryżu – 300 g
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, nakładamy przystawkę Varoma i wkładamy tam całą pieczeń cielęcą. Gotujemy na parze przez 1 godzina/Varoma/obr. 1 lub do czasu, aż cielęcina będzie miękka.
- Bulion przelewamy, a cielęcinę odkładamy na bok.
- Myjemy i osuszamy naczynie miksujące.
- Następnie do naczynia miksującego dodajemy czerwoną cebulkę i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obrt. 5.
- Na patelni roztapiamy masło klarowane, przesypujemy cebulkę dymkę z czosnkiem. Podsmażamy razem z chili i odrobiną soli himalajskiej, aż cebulka się zarumieni i nabierze lekko brązowanego koloru.
- W naczyniu miksującym szatkujemy czerwoną kapustę – kawałki kapusty wrzucamy do naczynia miksującego i szatkujemy 3 s/obr. 5.
- Kapustę wsypujemy do cebulki i podsmażamy przez kilka minut, aż kapustka zmięknie.
- Następnie dodajemy sos sojowy, bulion cielęcy oraz plasterki cielęciny. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze sosem sojowym i płatkami chili.
- Całość dusimy przez około 10 minut. Na koniec duszenia kapusty z cielęciną dodajemy kiełki fasoli Mung tak, aby tylko się ogrzały.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż w Thermomix. Ryż przesypujemy do koszyczka i dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody, wkładamy koszyczek i gotujemy 20 min/100°C/obr. 4.
- Całość podajemy posypane świeżą kolendrą i kiełkami buraka.