Obiady

Pieczeń cielęca z czerwoną kapustą w sosie sojowym – przepis na Thermomix

Śmiało możemy stwierdzić, że to jeden z najpyszniejszych przepisów na naszym blogu. Tak przyrządzonej cielęciny na pewno jeszcze nie jedliście, więc koniecznie musicie spróbować. ☺ To ciekawa kompozycja smaków w zdrowej odsłonie.
Pamiętajcie, że zawsze korzystamy z mięsa pochodzącego ze sprawdzonego źródła. Nie kupujcie go w sieciowych supermarketach, bo poza niską ceną nic dobrego w nim nie ma, a takie mięso ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Spowodowane jest to kuracjami hormonalnymi, antybiotykami, złym pokarmem, które podawane są zwierzętom w masowych hodowlach. Warto zatem zainwestować w dobrej jakości mięso, bo w przyszłości na pewno więcej zaoszczędzimy na lekarstwach, którymi musielibyśmy się faszerować.

Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Pieczeń cielęca – 400 g
  • Czerwona kapusta – 1 kg
  • Czerwona cebula – 200 g (1 szt.)
  • Płatki chili
  • Ząbki czosnku – 3 szt.
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy bezglutenowy Tamari – 200 ml
  • Kiełki fasoli Mung – 100 g
  • Kiełki buraka – 10 g
  • Kolendry – 10 g
  • Ryżu – 300 g
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, nakładamy przystawkę Varoma i wkładamy tam całą pieczeń cielęcą. Gotujemy na parze przez 1 godzina/Varoma/obr. 1 lub do czasu, aż cielęcina będzie miękka.
  2. Bulion przelewamy, a cielęcinę odkładamy na bok.
  3. Myjemy i osuszamy naczynie miksujące.
  4. Następnie do naczynia miksującego dodajemy czerwoną cebulkę i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obrt. 5.
  5. Na patelni roztapiamy masło klarowane, przesypujemy cebulkę dymkę z czosnkiem. Podsmażamy razem z chili i odrobiną soli himalajskiej, aż cebulka się zarumieni i nabierze lekko brązowanego koloru.
  6. W naczyniu miksującym szatkujemy czerwoną kapustę – kawałki kapusty wrzucamy do naczynia miksującego i szatkujemy 3 s/obr. 5.
  7. Kapustę wsypujemy do cebulki i podsmażamy przez kilka minut, aż kapustka zmięknie.
  8. Następnie dodajemy sos sojowy, bulion cielęcy oraz plasterki cielęciny. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze sosem sojowym i płatkami chili.
  9. Całość dusimy przez około 10 minut. Na koniec duszenia kapusty z cielęciną dodajemy kiełki fasoli Mung tak, aby tylko się ogrzały.
  10. W międzyczasie przygotowujemy ryż w Thermomix. Ryż przesypujemy do koszyczka i dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
  11. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody, wkładamy koszyczek i gotujemy 20 min/100°C/obr. 4.
  12. Całość podajemy posypane świeżą kolendrą i kiełkami buraka.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close