Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem

A teraz coś dla wszystkich wielbicieli pieczonych kurczaków! 🙂 Chyba nie ma lepszego połączenia niż świeży czosnek, rozmaryn i cytryna wraz ze szczyptą miłości i dawką czułości. Zachwyci całą rodzinę. 🙂 Wypróbuj i powiedz nam co myślisz.

Dość dużą wagę przykładamy do tego, aby drób, który kupujemy był ekologiczny, z wolnego wybiegu, hodowany bez antybiotyków i GMO. Co ciekawe, drób taki pojawia się coraz częściej w sklepach nie tylko tych ekologicznych, ale także dużych sieciówkach, wystarczy tylko dobrze poszukać.

„Idealny rodzinny obiadek ”

SKŁADNIKI:
  • Kurczak ekologiczny – 1 cała szt.
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Świeży rozmaryn – 1 gałązka
  • Cytryna – 1 szt.
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • Sól morska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka dobrze nacieramy solą morską, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą i rozmarynem.
  2. Cytrynę rozkrajamy na pół i do środka kurczaka wyciskamy sok z połówki cytryny, a dodatkowo tę połówkę cytryny wkładamy do środka kurczaka. Drugą połówkę cytryny wykorzystujemy do skropienia kurczaka po zewnątrz.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C.
  4. Pieczemy kurczaka przez około 1,5 godziny używając funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia na ostatnie kilka minut temperaturę można zwiększyć do 200°C, aby skórka jeszcze bardziej się zarumieniła.
  5. Gotowe danie podajemy z naszą ulubioną sałatką.

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej! 🙂

Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem

Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem