Obiady
Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem
A teraz coś dla wszystkich wielbicieli pieczonych kurczaków! 🙂 Chyba nie ma lepszego połączenia niż świeży czosnek, rozmaryn i cytryna wraz ze szczyptą miłości i dawką czułości. Zachwyci całą rodzinę. 🙂 Wypróbuj i powiedz nam co myślisz.
Dość dużą wagę przykładamy do tego, aby drób, który kupujemy był ekologiczny, z wolnego wybiegu, hodowany bez antybiotyków i GMO. Co ciekawe, drób taki pojawia się coraz częściej w sklepach nie tylko tych ekologicznych, ale także dużych sieciówkach, wystarczy tylko dobrze poszukać.
„Idealny rodzinny obiadek ”
SKŁADNIKI:
- Kurczak ekologiczny – 1 cała szt.
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Świeży rozmaryn – 1 gałązka
- Cytryna – 1 szt.
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Sól morska
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka dobrze nacieramy solą morską, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą i rozmarynem.
- Cytrynę rozkrajamy na pół i do środka kurczaka wyciskamy sok z połówki cytryny, a dodatkowo tę połówkę cytryny wkładamy do środka kurczaka. Drugą połówkę cytryny wykorzystujemy do skropienia kurczaka po zewnątrz.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°C.
- Pieczemy kurczaka przez około 1,5 godziny używając funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia na ostatnie kilka minut temperaturę można zwiększyć do 200°C, aby skórka jeszcze bardziej się zarumieniła.
- Gotowe danie podajemy z naszą ulubioną sałatką.
Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej! 🙂