W muffince można wyczarować naprawdę wszystko. Ostatnio to nasza ulubiona forma śniadań. Testujemy wszystko co tylko da się do nich włożyć. 🙂 Najlepsze w nich jest to, że można zrobić je na słodko i na słono. Smakują pysznie na ciepło i na zimno. I są świetną formą śniadania, kiedy się spieszysz – możesz zabrać na wynos i zjeść po drodze do pracy. Możesz je również spakować dzieciakom do szkoły. No śniadanie idealne! 🙂 Dziś użyłyśmy do przepisu komosę ryżową, która nie ma sobie równych pod względem wartości odżywczych. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i ma delikatny smak, dzięki czemu można dodać do niej praktycznie wszystko i zawsze smakuje świetnie. 🙂 Jeżeli nie pasuje Wam połączenie pietruszki i czosnku, to dodajcie swoje ulubione składniki.
W tych muffinkach przemycamy naprawdę dużo zdrowia! 🙂
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- Komosa ryżowa – 120 g
- Natka pietruszki
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Jajka – 3 szt.
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy w 250 ml wody z odrobiną soli.
- Kiedy komosa wchłonie wodę, przykrywamy ją pokrywką, odstawiamy na bok i czekamy kilka minut, aż napęcznieje.
Komosę można również ugotować w Thermomixie 15-20 min/100℃/obr. 4. - Przestudzoną komosę przekładamy do miski, dodajemy jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej kokosowy, sól i pieprz. Mieszamy.
Jeżeli użyjesz do przepisu całkiem wystudzonej komosy, olej kokosowy należy rozpuścić wcześniej w kąpieli wodnej. Jeżeli użyjesz ciepłej, to olej sam się rozpuści przy mieszaniu wszystkiego razem. - Masę przekładamy do foremek na muffinki.
- Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut w temp. 180℃.
- Jemy od razu lub wkładamy do lunchboxa. Muffinki są pyszne na ciepło i na zimno.