Pietruszkowe muffiny

W muffince można wyczarować naprawdę wszystko. Ostatnio to nasza ulubiona forma śniadań. Testujemy wszystko co tylko da się do nich włożyć. 🙂 Najlepsze w nich jest to, że można zrobić je na słodko i na słono. Smakują pysznie na ciepło i na zimno. I są świetną formą śniadania, kiedy się spieszysz – możesz zabrać na wynos i zjeść po drodze do pracy. Możesz je również spakować dzieciakom do szkoły. No śniadanie idealne! 🙂 Dziś użyłyśmy do przepisu komosę ryżową, która nie ma sobie równych pod względem wartości odżywczych. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i ma delikatny smak, dzięki czemu można dodać do niej praktycznie wszystko i zawsze smakuje świetnie. 🙂 Jeżeli nie pasuje Wam połączenie pietruszki i czosnku, to dodajcie swoje ulubione składniki.

W tych muffinkach przemycamy naprawdę dużo zdrowia! 🙂

SKŁADNIKI (8 sztuk):
  • Komosa ryżowa – 120 g
  • Natka pietruszki
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Jajka – 3 szt.
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Komosę ryżową gotujemy w 250 ml wody z odrobiną soli.
  2. Kiedy komosa wchłonie wodę, przykrywamy ją pokrywką, odstawiamy na bok i czekamy kilka minut, aż napęcznieje.
    Komosę można również ugotować w Thermomixie 15-20 min/100℃/obr. 4.
  3. Przestudzoną komosę przekładamy do miski, dodajemy jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej kokosowy, sól i pieprz. Mieszamy.
    Jeżeli użyjesz do przepisu całkiem wystudzonej komosy, olej kokosowy należy rozpuścić wcześniej w kąpieli wodnej. Jeżeli użyjesz ciepłej, to olej sam się rozpuści przy mieszaniu wszystkiego razem.
  4. Masę przekładamy do foremek na muffinki.
  5. Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut w temp. 180℃.
  6. Jemy od razu lub wkładamy do lunchboxa. Muffinki są pyszne na ciepło i na zimno.

Pietruszkowe muffiny

Pietruszkowe muffiny

Pietruszkowe muffiny


Zobacz diety na Thermomix: