Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnych

Tradycyjne pesto w wersji polskiej z natką pietruszki. 🙂 Łatwy i szybki dodatek do sałatek, jako spread do chleba, dip do warzyw, czy ozdoba do zupy. 🙂 Warto jest go zrobić odrobinę więcej, gdyż można je przechowywać w słoiczku w lodówce nawet do kilku dni.

Nasze polskie SUPERFOODS – pietruszka w roli głównej! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Orzeszki ziemne – 1/2 szklanki
  • Pietruszka – 1 duży pęczek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 1 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Sposób I – kuchnia nowoczesna – przygotowanie w blenderze:

  1. Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera.
  2. Miksujemy. Do przyrządzenia naszego pesto, wystarczy kilka obrotów. 🙂

Sposób II – kuchnia tradycyjna – przygotowanie w moździerzu:

  1. Obieramy czosnek i umieszczamy go w moździerzu ze szczyptą soli, po czym energicznie ucieramy.
  2. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy do moździerza. Ponownie ucieramy.
  3. Kolejnym etapem jest dodanie orzeszków ziemnych i płatków nieaktywnych i ponowne energiczne ucieranie, aż otrzymamy bardzo drobne kawałki.
  4. Dalej ucierając dolewamy powoli oliwę. Wszystko razem energicznie mieszamy.

    Tak przyrządzone pesto nadaje się idealnie do sałatek, pizzy, makaronów lub na kanapkę, czy do zupy.

Smacznego! 🙂

Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnych