Sosy, dipy i pasty
Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnych
Tradycyjne pesto w wersji polskiej z natką pietruszki. 🙂 Łatwy i szybki dodatek do sałatek, jako spread do chleba, dip do warzyw, czy ozdoba do zupy. 🙂 Warto jest go zrobić odrobinę więcej, gdyż można je przechowywać w słoiczku w lodówce nawet do kilku dni.
Nasze polskie SUPERFOODS – pietruszka w roli głównej! 🙂
SKŁADNIKI:
- Orzeszki ziemne – 1/2 szklanki
- Pietruszka – 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 1 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Sposób I – kuchnia nowoczesna – przygotowanie w blenderze:
- Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera.
- Miksujemy. Do przyrządzenia naszego pesto, wystarczy kilka obrotów. 🙂
Sposób II – kuchnia tradycyjna – przygotowanie w moździerzu:
- Obieramy czosnek i umieszczamy go w moździerzu ze szczyptą soli, po czym energicznie ucieramy.
- Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy do moździerza. Ponownie ucieramy.
- Kolejnym etapem jest dodanie orzeszków ziemnych i płatków nieaktywnych i ponowne energiczne ucieranie, aż otrzymamy bardzo drobne kawałki.
- Dalej ucierając dolewamy powoli oliwę. Wszystko razem energicznie mieszamy.Tak przyrządzone pesto nadaje się idealnie do sałatek, pizzy, makaronów lub na kanapkę, czy do zupy.
Smacznego! 🙂