Przekąski

Pikantne frytki z batatów

Domowy fit fast food! 🙂 No bo kto powiedział, że nie da się zrobić zdrowych frytek? Dziś przepis na frytki z batatów. Z przyprawami to wspaniała przekąska na zbliżające się długie wieczory, na lunch, czy nawet jako dodatek do obiadu. Już pisałyśmy wcześniej, że bataty pomagają zwalczać zachcianki na słodkie. Cynamon również. Także kiedy dopadnie Cię głód na cukier, wypróbuj nasze frytki! 🙂

Bataty, czyli słodkie ziemniaki wspomagają nasz wzrok, pamięć oraz zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, witaminę C, E i witaminy z grupy B.
­No to zabieramy się za robienia frytek! 😉

Zwalczamy zachcianki na słodycze!

SKŁADNIKI:
  • Bataty – 3 szt.
  • Olej kokosowy
  • Pieprz cayenne
  • Cynamon
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Bataty dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na kawałki w kształcie łódeczek.
    Niektórzy obierają wcześniej bataty – też tak można.
  3. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, układamy frytki i skrapiamy olejem kokosowym. Jeżeli olej jest ścięty, posmaruj każdą frytkę odrobiną oleju. Olej kokosowy nadaje frytkom wspaniałego smaku i aromatu. To sekret udanych frytek z batatów. 😉
  4. Na koniec posypujemy całość pieprzem, cynamonem i solą wedle uznania. My lubimy mocno pikantne frytki.
  5. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż frytki będą miękkie i boki lekko się przypieką.Jeżeli lubisz domowe frytki spróbuje jeszcze nasz przepis na frytki z pietruszki.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close