Obiady

Pizza z kalafiora

Kto by pomyślał. 🙂 Pizza w wersji FIT na cieście z kalafiora! 🙂 Pyszna, sycąca, a do tego lekkostrawna! 🙂 Takie przepisy lubimy. Choć nie smakuje jak typowa pizza, to swoim smakiem potrafi zaskoczyć nawet największego miłośnika włoskiego przysmaku. 🙂 Wypróbuj sam i napisz nam co sądzisz. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Kalafior – 1 szt.
  • Biała cebulka  – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól himalajska – 1 mała łyżeczka
  • Rukola – 2 garście
  • Pomidorki koktajlowe – 4 szt.
  • Bakłażan – 1 mała szt.
  • Czerwona cebulka – 1 mała szt.
PASSATA:
  • Cebulka – 1 szt.
  • Pomidory – 2 szt.
  • Chili – szczypta
  • Czosnek – 1 ząbek
SEROWY DRESSING:
  • Orzechy nerkowca – 1 garść
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Woda – 20 ml
  • Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
  • Chili – szczypta
  • Czosnek – 1 ząbek

* Jeśli nie masz płatków drożdżowych, to można użyć parmezanu.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pół kalafiora dusimy na parze, a drugą połówkę blendujemy razem z cebulką, czosnkiem na drobnych obrotach.
  2. Następnie dodajemy pół kalafiora ugotowanego na parze, sól do smaku i ponownie blendujemy.
  3. Na tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy ciasto kalafiorowe.
  4. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C przez około 20-30 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią, a środek zetnie.
  5. W między czasie przygotowujemy passatę pomidorową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulkę szatkujemy, pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie gotujemy przez około 30 minut we własnym sosie tak, aby woda odparowała. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy czosnek i blendujemy.
  6. Kiedy pizza jest już podpieczona smarujemy ją passatą pomidorową, a następnie układamy nasze ulubione warzywa.
    Bardzo ważne jest, aby były bardzo cieniutko pokrojone. My wybrałyśmy bakłażan, czerwoną cebulkę i czerwoną paprykę.
  7. Wszystkie warzywa rozkładamy na pizzy i ponownie zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C lub aż warzywa zmiękną.
  8. Kiedy pizza jest w piekarniku przygotowujemy sos serowy bez sera.
    Wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem. Dobrze jest wcześniej namoczyć nerkowce jeśli mamy czas.
  9. Na gotową pizzę układamy rukolę i kilka pomidorów koktajlowych, a następnie polewamy sosem serowym bez sera. 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody.
  2. Kalafiora przekrawamy na pół.
  3. Pół kalafiora dzielmyć na małe różyczki i gotujemy na parze w Varomie 20 min/Varoma/obr. 3.
  4. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulkę.
  5. Ściągamy Veromę i odlewamy wodę.
  6. Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek, cebulkę, pół surowego kalafiora, sól, zioła i mielimy 5 s/obr. 10.
  7. Następnie dodajemy ugotowanego kalafiora i mielimy 5 s/obr. 10.
  8. Rozkładamy papier pergaminowy na blasze i wykładamy cienką warstwę masy.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C i zapiekamy przez 30 minut.
  10. Wrzucamy cebulkę i miksujemy 10 s/obr. 5.
  11. Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy do cebulki i gotujemy ze szczyptą soli 30 min/120°C/obr. 3 aż woda odparuje, aby uzyskać konsystencję passaty.
  12. Dodajemy ząbek czosnku, oregano i tymianek. Miksujemy 10 s/obr. 10.
  13. Na pizzy rozkładamy passatę pomidorową, pokrojony bakłażan, paprykę i cebulkę.
  14. Zapiekamy w temp. 170°C przez 10 minut.
  15. W międzyczasie przygotowujemy serowy dressing. Wszystkie składniki na dressing miksujemy 30 s/obr. 10.
  16. Pizzę posypujemy świeża rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
  17. Polewamy serowym dressingiem.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close