Obiady
Pizza z kalafiora
Kto by pomyślał. 🙂 Pizza w wersji FIT na cieście z kalafiora! 🙂 Pyszna, sycąca, a do tego lekkostrawna! 🙂 Takie przepisy lubimy. Choć nie smakuje jak typowa pizza, to swoim smakiem potrafi zaskoczyć nawet największego miłośnika włoskiego przysmaku. 🙂 Wypróbuj sam i napisz nam co sądzisz. 🙂
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 1 szt.
- Biała cebulka – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól himalajska – 1 mała łyżeczka
- Rukola – 2 garście
- Pomidorki koktajlowe – 4 szt.
- Bakłażan – 1 mała szt.
- Czerwona cebulka – 1 mała szt.
PASSATA:
- Cebulka – 1 szt.
- Pomidory – 2 szt.
- Chili – szczypta
- Czosnek – 1 ząbek
SEROWY DRESSING:
- Orzechy nerkowca – 1 garść
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Woda – 20 ml
- Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
- Chili – szczypta
- Czosnek – 1 ząbek
* Jeśli nie masz płatków drożdżowych, to można użyć parmezanu.
PRZYGOTOWANIE:
- Pół kalafiora dusimy na parze, a drugą połówkę blendujemy razem z cebulką, czosnkiem na drobnych obrotach.
- Następnie dodajemy pół kalafiora ugotowanego na parze, sól do smaku i ponownie blendujemy.
- Na tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy ciasto kalafiorowe.
- Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C przez około 20-30 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią, a środek zetnie.
- W między czasie przygotowujemy passatę pomidorową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulkę szatkujemy, pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie gotujemy przez około 30 minut we własnym sosie tak, aby woda odparowała. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy czosnek i blendujemy.
- Kiedy pizza jest już podpieczona smarujemy ją passatą pomidorową, a następnie układamy nasze ulubione warzywa.
Bardzo ważne jest, aby były bardzo cieniutko pokrojone. My wybrałyśmy bakłażan, czerwoną cebulkę i czerwoną paprykę. - Wszystkie warzywa rozkładamy na pizzy i ponownie zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C lub aż warzywa zmiękną.
- Kiedy pizza jest w piekarniku przygotowujemy sos serowy bez sera.
Wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem. Dobrze jest wcześniej namoczyć nerkowce jeśli mamy czas. - Na gotową pizzę układamy rukolę i kilka pomidorów koktajlowych, a następnie polewamy sosem serowym bez sera. 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody.
- Kalafiora przekrawamy na pół.
- Pół kalafiora dzielmyć na małe różyczki i gotujemy na parze w Varomie 20 min/Varoma/obr. 3.
- W międzyczasie obieramy czosnek i cebulkę.
- Ściągamy Veromę i odlewamy wodę.
- Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek, cebulkę, pół surowego kalafiora, sól, zioła i mielimy 5 s/obr. 10.
- Następnie dodajemy ugotowanego kalafiora i mielimy 5 s/obr. 10.
- Rozkładamy papier pergaminowy na blasze i wykładamy cienką warstwę masy.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C i zapiekamy przez 30 minut.
- Wrzucamy cebulkę i miksujemy 10 s/obr. 5.
- Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy do cebulki i gotujemy ze szczyptą soli 30 min/120°C/obr. 3 aż woda odparuje, aby uzyskać konsystencję passaty.
- Dodajemy ząbek czosnku, oregano i tymianek. Miksujemy 10 s/obr. 10.
- Na pizzy rozkładamy passatę pomidorową, pokrojony bakłażan, paprykę i cebulkę.
- Zapiekamy w temp. 170°C przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy serowy dressing. Wszystkie składniki na dressing miksujemy 30 s/obr. 10.
- Pizzę posypujemy świeża rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
- Polewamy serowym dressingiem.