PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

Placuszki, czekolada, owoce, kolory – wszystko co kochają dzieciaki! ❤❤❤ A czego się nie zrobi, żeby je zadowolić. 🙂 W naszej wersji, do przygotowania placuszków, wykorzystujemy namoczoną kaszę gryczaną, a w czekoladzie przemycamy awokado – będzie to wege czekolada. 😉 Owoce to już całkowita dowolność kombinacji – co kto lubi, im kolorowiej tym weselej! To danie idealnie sprawdza się na śniadanie i na deser. Przekonasz do niego nawet największego niejadka. 🙂

To co dzieciaki lubią najbardziej!

SKŁADNIKI:

Placuszki:

  • Niepalona kasza gryczana (namoczona przez noc) – 1 szklanka
  • Sól – płaska łyżeczka
  • Cynamon – 2 szczypty
  • Miód – 1 łyżeczka

Czekolada:

  • Banan – 1 szt.
  • Awokado – 1/2 szt.
  • Karob – 1 łyżka
  • Kakao – 1 łyżeczka
  • Miód lub syrop z agawy – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kasze moczymy przez noc, następnie odcedzamy i miksujemy z resztą składników na gładką masę. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na naleśniki.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki bez tłuszczu. Ich wielkość zależy od Ciebie. 🙂 My lubimy takie o średnicy około 8-10 cm.
  3. Czekoladę przygotowujemy miksując na gładki krem wszystkie składniki.
  4. Każdy placuszek smarujemy czekoladą i dekorujemy owocami, orzechami, żurawiną itd.
    Tu kombinacji jest wiele, trochę fantazji się przyda. 🙂

Smacznego!

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI