
Zdrowy dzieciak
Placuszki gryczane z czekoladą i owocami
Placuszki, czekolada, owoce, kolory – wszystko co kochają dzieciaki! ❤❤❤ A czego się nie zrobi, żeby je zadowolić. 🙂 W naszej wersji, do przygotowania placuszków, wykorzystujemy namoczoną kaszę gryczaną, a w czekoladzie przemycamy awokado – będzie to wege czekolada. 😉 Owoce to już całkowita dowolność kombinacji – co kto lubi, im kolorowiej tym weselej! To danie idealnie sprawdza się na śniadanie i na deser. Przekonasz do niego nawet największego niejadka. 🙂
To co dzieciaki lubią najbardziej!
SKŁADNIKI:
Placuszki:
- Niepalona kasza gryczana (namoczona przez noc) – 1 szklanka
- Sól – płaska łyżeczka
- Cynamon – 2 szczypty
- Miód – 1 łyżeczka
Czekolada:
- Banan – 1 szt.
- Awokado – 1/2 szt.
- Karob – 1 łyżka
- Kakao – 1 łyżeczka
- Miód lub syrop z agawy – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Kasze moczymy przez noc, następnie odcedzamy i miksujemy z resztą składników na gładką masę. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na naleśniki.
- Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki bez tłuszczu. Ich wielkość zależy od Ciebie. 🙂 My lubimy takie o średnicy około 8-10 cm.
- Czekoladę przygotowujemy miksując na gładki krem wszystkie składniki.
- Każdy placuszek smarujemy czekoladą i dekorujemy owocami, orzechami, żurawiną itd.
Tu kombinacji jest wiele, trochę fantazji się przyda. 🙂
Smacznego!