ObiadyPrzekąskiZdrowy dzieciak
Placuszki z cukinii i komosy ryżowej
Ukochane placuszki mojej rodziny! 🙂 Są delikatne w smaku, lekko chrupiące i bardzo sycące.
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Jest też skarbnicą witamin i minerałów. Nic dziwnego, że warto ją wprowadzić do diety najmłodszych. W formie placuszków, łatwo ją przemycić. Placuszki są również bardzo dobrym pomysłem na lunch do pracy lub w podróż. Na zimno również smakują pysznie. 🙂
Dzieciaki uwielbiają placuszki!
SKŁADNIKI:
- Komosa ryżowa – 1/2 szklanki
- Cukinia – 1 średnia szt.
- Jajka – 2 szt.
- Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól – szczypta
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy w lekko posolonej wodzie w stosunku 1:2, czyli pół szklanki komosy + szklanka wody.
W Thermomixie gotujemy w 1 l wody lekko posolonej, w koszyczku 15 min/100℃/obr. 4. - Cukinię ścieramy na grubych oczkach.
- Wszystko przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę i doprawiamy solą wedle uznania.
- Na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placuszki o średnicy kilku centymetrów i smażymy z dwóch stron. Placuszki można również upiec w piekarniku na papierze do pieczenia.
Jeżeli lubicie placuszki w słodkiej wersji, spróbujcie koniecznie nasz super prosty przepis na Placuszki bananowo-owsiane.