Obiady

Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców

A teraz coś dla fanów makaronów w kremowym sosie w towarzystwie łososia atlantyckiego. 🙂 To szybkie, łatwe danie, bez nabiału i glutenu, dla smakoszy ryb. 🙂 Idealne na obiad lub kolację prosto z Włoch w wersji fit, bez śmietany. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Makaron bezglutenowy
  • Łosoś atlantycki grillowany – 200 g
  • Cebulka – 2 małe szt.
  • Masło klarowane Ghee
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebulka dymka
Kremowy sos z nerkowców:
  • Nerkowce – 1garść
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Cytryna – 1/2 szt.
  • Woda – 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut, a jeśli mamy czas można je nawet namoczyć przez całą noc.
  2. Makaron gotujemy al dente.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos kremowy z nerkowców. Jest to łatwe i szybkie, gdyż wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.
  4. Następnie podsmażamy cebulkę na maśle klarowanym z odrobiną soli.
  5. Sos serowy łączymy z cebulką, a następnie dodajemy grillowanego łososia pokrojonego w kawałeczki i podgrzewamy razem z sosem.
    Praktycznie każdy łosoś pasuje do tego przepisu. Łososia można zapiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub grillować. W każdej wersji wychodzi ekstra. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie go, to można użyć do tego przepisu łososia wędzonego. 🙂 Też wychodzi pyszne!
  6. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, a na koniec posypujemy poszatkowana cebulką dymką.

Smaczenego! 🙂

Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców

Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close