Power batony to jeden z naszych nowych przepisów, który na pewno zagości w CATERINGU DIETETYCZNYM ruszającym już wkrótce. 🙂 Prosty i szybki przepis, doda Wam energii i poprawi humor na cały dzień. Power batony to również świetna przekąska przed treningiem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 100 g
- Morele suszone – 80 g
- Daktyle suszone – 80 g
- Masło orzechowe – 150 g
- Suszona żurawina – 60 g
- Wiórki kokosowe – 80 g
- Nasiona Chia – 10 g
- Miód – 60 g
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane prażymy na suchej patelni przez kilka minut.
- Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 20 min.
- Do blendera przekładamy morele, daktyle, masło orzechowe, sól, miód. Blendujemy na krem, nie musi być idealnie gładki.
- Dodajemy płatki owsiane, nasiona chia, żurawinę i mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą w zwartą masę.
- Na blasze lub dowolnym płaskim naczyniu wykładamy papier do pieczenia, przekładamy masę i ugniatamy równomiernie tworząc placek o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej kwadratowy placek – łatwiej będzie kroić batony.
- Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
- Wyjmujemy, kroimy na batony, które przekładamy do pojemnika. Można je przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego 🙂