Prażone pestki dyni z chili i miodem
Wspaniała i szybka przekąska na lepszy apetyt i trawienie! Pyszna, słodko-kwaśna, z nutką chili, a dodatkowo umili oczekiwanie przed jedzeniem.
Wspaniały dodatek do sałatek, dlatego warto mieć je pod ręką. W zamkniętym szklanym pojemniczku można je przechowywać nawet do miesiąca. 🙂
Pestki dyni znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, i choć nie każdy je lubi, w tym połączeniu są naprawdę smakowite.
10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ PESTKI DYNI:
1. To bogate źródło magnezu, cynku, fosforu, żelazu i miedzi.
2. Z uwagi na zawartość tryptofanu są pomocne przy bezsenności, niepokoju, i obniżonym nastroju.
3. Wspierają układ odpornościowy.
4. Są składnikiem antyzapalnej diety.
5. Mają działanie alkalizujące.
6. Zawierają kawasy Omega 3 i 6.
7. Zwalczają pasożyty.
8. Są bogatym źródłem witaminy E.
9. Działają korzystnie na prostatę.
10. Wzmacniają włosy, paznokcie i kości.
SKŁADNIKI:
- Pestki dyni – 100 g
- Miód – 1 łyżeczka
- Oliwa – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól himalajska – szczypta
- Chilli – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg i najlepiej podpiekania od dołu.
- Pestki dyni mieszamy ze wszystkimi składnikami, tak aby przyprawy się złączyły i pokleiły z pestkami.
- Pestki rozkładamy na papierze pergaminowym i pieczemy przez około 3-5 minut, mieszając co jakiś czas.
Pestki powinny zacząć strzelać jak popcorn, wtedy są ekstra chrupiące.
Przy tym przepisie trzeba być bardzo czujnym, żeby nie spalić dyni, gdyż będzie gorzka!!!!
A kto lubi nasze przepisy i chciałby posmakować ich w realu, zapraszamy na nasz kwietniowy FIT WEEKEND. 🙂 Lista powoli się zamyka. 🙂