Jesień to najlepszy czas, aby wprowadzić do codziennego menu swojego i dzieci jak najwięcej zup. Są one zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu,  a dodatkowo można w nich przemycić mnóstwo warzyw i dzięki temu urozmaicić jadłospis. Zupy i wywary warzywne mają w sobie mnóstwo witamin, nawadniają organizm i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Idzie zima, więc zadbajmy o odporność całej rodziny. 🙂 Dziś propozycja bardzo prostej zupy fasolowej, delikatnej i smacznej. Warto nauczyć jeść dzieci fasolę, zwłaszcza teraz kiedy jest najsmaczniejsza i ma najwięcej właściwości odżywczych – jest to wspaniałe źródło magnezu, fosfory, wapnia i żelaza.

Zupa fasolowa w wersji wegetariańskiej!

SKŁADNIKI:
  • Biała fasola np. Jaś namoczona przez noc – 250 g
  • Marchewka – 3-4 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Seler – nieduży kawałek
  • Por – kawałek o dł. ok 15 cm
  • Kapusta włoska – mała ćwiartka
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Suszona włoszczyzna – 1 łyżka
  • Sól – szczypta
  • Masło klarowane – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. Namoczoną przez noc fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą – około 2,5 l. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  2. W międzyczasie ścieramy na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i selera.
  3. Pora i kapustę włoską szatkujemy na drobne kawałki. Czosnek kroimy na plasterki.
  4. Starte warzywa oraz suszoną włoszczyznę (lub warzywko ekologiczne) dodajemy do gotującej się fasoli.
  5. Cebule szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy do zupy.
  6. Doprawiamy solą i majerankiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Jeżeli zupa będzie za gęsta, to dolewamy więcej wody. My lubimy treściwe zupki. 🙂
  7. Do zupy można również dodać zasmażkę jeżeli lubisz. Przepis na bezglutenową zasmażkę znajdziesz tutaj: Kapuśniak z zasmażką bezglutenową.
    Smacznego!

Spróbuj również nasz przepis na Lekki krupnik z kaszą jaglaną.


Zobacz diety na Thermomix: