Prosta zupa fasolowa
Jesień to najlepszy czas, aby wprowadzić do codziennego menu swojego i dzieci jak najwięcej zup. Są one zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo można w nich przemycić mnóstwo warzyw i dzięki temu urozmaicić jadłospis. Zupy i wywary warzywne mają w sobie mnóstwo witamin, nawadniają organizm i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Idzie zima, więc zadbajmy o odporność całej rodziny. 🙂 Dziś propozycja bardzo prostej zupy fasolowej, delikatnej i smacznej. Warto nauczyć jeść dzieci fasolę, zwłaszcza teraz kiedy jest najsmaczniejsza i ma najwięcej właściwości odżywczych – jest to wspaniałe źródło magnezu, fosfory, wapnia i żelaza.
Zupa fasolowa w wersji wegetariańskiej!
SKŁADNIKI:
- Biała fasola np. Jaś namoczona przez noc – 250 g
- Marchewka – 3-4 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Seler – nieduży kawałek
- Por – kawałek o dł. ok 15 cm
- Kapusta włoska – mała ćwiartka
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Suszona włoszczyzna – 1 łyżka
- Sól – szczypta
- Masło klarowane – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Namoczoną przez noc fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą – około 2,5 l. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
- W międzyczasie ścieramy na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i selera.
- Pora i kapustę włoską szatkujemy na drobne kawałki. Czosnek kroimy na plasterki.
- Starte warzywa oraz suszoną włoszczyznę (lub warzywko ekologiczne) dodajemy do gotującej się fasoli.
- Cebule szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy do zupy.
- Doprawiamy solą i majerankiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Jeżeli zupa będzie za gęsta, to dolewamy więcej wody. My lubimy treściwe zupki. 🙂
- Do zupy można również dodać zasmażkę jeżeli lubisz. Przepis na bezglutenową zasmażkę znajdziesz tutaj: Kapuśniak z zasmażką bezglutenową.
Smacznego!
Spróbuj również nasz przepis na Lekki krupnik z kaszą jaglaną.