Jak wiecie, tworząc posiłki, staramy się, żeby były najprostsze, szybkie i żeby każdy mógł je wykonać bez problemu. Do tego mając Thermomix można wybrudzić tylko jedno naczynie i to jest najpiękniejsze w tym urządzeniu. 🙂 Kuchnia tajska i wszelkiego rodzaju curry to posiłki goszczące bardzo często na naszych stołach. Są idealne na obiad, kolację i również na wynos jako lunch do pracy.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Pierś z kurczaka – 400 g
- Bataty – 400 g
- Pieczarki – 200 g
- Szalotka – 2 sztuki (30 g)
- Żółta lub czerwona pasta curry – 40 g
- Mleczko kokosowe – 600 ml
- Miód – 1 łyżeczka
- Woda – 150 ml
- Sól – 2 łyżeczki
- Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kurczaka kroimy w kostkę, bataty obieramy i kroimy kostkę (ok. 1-2 cm), pieczarki i szalotkę obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki oprócz kolendry. Gotujemy 20 min/100°C/obr. wsteczne 1.
- Przelewamy do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
ŻYCZYMY WSZYSTKIEGO SMACZNEGO 🙂