Chleby i wypieki
Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach
Na naszym blogu znajdziesz różne przepisy na bezglutenowe chlebki, ale ten wyróżnia się szybkością wykonania. Chleby na zakwasie muszą zazwyczaj leżeć przez około 24 godziny zanim wyrosną i można będzie je upiec, a te na drożdżach tylko przez godzinę. Jest pyszny, miękki, a rodzynki dodają mu jeszcze lepszego smaku. ♥ Ten chlebek lubiany jest także przez dzieci, co nie jest aż tak oczywiste przy chlebkach bezglutenowych. 🙂
SKŁADNIKI:
- Mąka gryczana* – 250 g
- Mąka ryżowa – 130 g
- Woda – 450 ml
- Suche drożdże bezglutenowe – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Rodzynki – 1 garść
*Mąkę można otrzymać miksując niepaloną kaszę gryczaną na najwyższych obrotach w blenderze.
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy letniej wody, tak aby powstało ciasto zbliżone do naleśnikowego, ale gęstsze. Zazwyczaj na podane proporcje dolewamy około 450 ml wody.
- Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, czasem dłużej, zależnie od temperatury w pomieszczeniu. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na temp. 180℃ i pieczemy przez 1 h.
Smacznego!