Śniadania
Prosty pasztet z soczewicy i batatów
Szukacie przepisu na domowy, ale trochę nietypowy pasztet? Proszę bardzo! 🙂 Pasztet z soczewicy i batatów, z dodatkiem żurawiny. Pyszny, aromatyczny, o pięknym kolorze. Je się go oczami. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i zawiera dużo białka. Idealnie nadaje się do kanapek, czy jako przekąska, a my również proponujemy go na Wielkanoc. Urozmaici tradycyjne potrawy i zaskoczy domowników. 🙂
SKŁADNIKI:
- Soczewica czerwona – 200 g
- Bataty – 500 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Siemię lniane – 1 łyżka
- Słonecznik – 1/2 szklanki
- Suszona żurawina – 1/2 szklanki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Słodka czerwona papryka – 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
- Bataty kroimy w kostkę, gotujemy i również odcedzamy.
- Bataty i soczewicę przekładamy do blendera.
- Dodajemy czosnek, siemię lniane, kurkumę, czerwoną papryczkę, chili, sól i pieprz.
- Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Na koniec dodajemy słonecznik i żurawinę. Mieszamy.
- Całość przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypujemy słonecznikiem.
- Pieczemy przez 1 h w temp. 180℃.
Smacznego!