Śniadania

Prosty pasztet z soczewicy i batatów

Szukacie przepisu na domowy, ale trochę nietypowy pasztet? Proszę bardzo! 🙂 Pasztet z soczewicy i batatów, z dodatkiem żurawiny. Pyszny, aromatyczny, o pięknym kolorze. Je się go oczami. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i zawiera dużo białka. Idealnie nadaje się do kanapek, czy jako przekąska, a my również proponujemy go na Wielkanoc. Urozmaici tradycyjne potrawy i zaskoczy domowników. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Soczewica czerwona – 200 g
  • Bataty – 500 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Siemię lniane – 1 łyżka
  • Słonecznik – 1/2 szklanki
  • Suszona żurawina – 1/2 szklanki
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Słodka czerwona papryka – 1/2 łyżeczki
  • Chili – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  2. Bataty kroimy w kostkę, gotujemy i również odcedzamy.
  3. Bataty i soczewicę przekładamy do blendera.
  4. Dodajemy czosnek, siemię lniane, kurkumę, czerwoną papryczkę, chili, sól i pieprz.
  5. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  6. Na koniec dodajemy słonecznik i żurawinę. Mieszamy.
  7. Całość przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posypujemy słonecznikiem.
  9. Pieczemy przez 1 h w temp. 180℃.

Smacznego!

Prosty pasztet z soczewicy

Prosty pasztet z soczewicy

Prosty pasztet z soczewicy

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close