Awokado wykorzystywane jest głównie w kuchni, choć bardzo często znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce do odżywienia skóry i jej pielęgnacji. U nas oczywiście znalazło swoje miejsce na talerzu. A co ciekawsze, mamy na nie całą masę ciekawych przepisów. Wystarczy tylko wybrać swój ulubiony.

Uwaga  na spożywanie awokado przez alergików! Może dojść do alergicznej reakcji krzyżowej.

Jakie są superwłaściwości awokado?
  • obniża stężenie złego cholesterolu 
  • działa przeciwnowotworowo 
  • przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego 
  • obniża nadciśnienie
  • przeciwdziała anemii
  • zawiera dużo błonnika pokarmowego – co wspomaga układ trawienny 
  • wspomaga układ odpornościowy 
  • redukuje stany depresyjne i wahania nastrojów
  • wspomaga produkcję hormonów szczęścia  

Awokado jest super! Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe!

Co zrobić z awokado?

Można zjadać je na surowo jako owoc lub tworzyć z niego najpyszniejsze potrawy. Osobiście uwielbiamy sałatki w jego towarzystwie, jak również czekoladowe desery i aksamitne smoothie. Ciężko wybrać co należy do naszych najbardziej ulubionych, gdyż każdy przepis jest wyjątkowy i już nie raz go powtarzałyśmy. Nasza dietetyczka Kasia często się śmieje, że uwielbiamy tłuszcze, a my po prostu kochamy awokado!☺ Dzięki Kasi nauczyłyśmy się jak najlepiej łączyć awokado z innymi składnikami, tak aby rozkład mikro- i makroskładników był dobrze dobrany. ☺
Zapraszamy do przetestowania kilku przepisów. Które z dań jest Waszym ulubionym?

Awokado zawiera w składzie kwas oleinowy, czyli kwas tłuszczowy jednonienasycony, który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Jak obrać awokado?
  1. Owoc należy umyć i przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki.
  2. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach.
  3. Z jednej połówki usunąć pestkę wbijając nóż i przekręcając.
  4. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (owoc można wcześniej naciąć nożem na kształt kostki lub pasków) i najlepiej skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ciemnieniu.
  5. Jeśli chcecie wykorzystać przekrojoną połówkę awokado na drugi dzień, najlepiej pozostawić w nim pestkę.
  6. Awokado idealnie nadaje się też do zamrożenia. Można z powodzeniem wykorzystać je do zielonych koktajli.

Awokado w roli głównej

Wartości awokado w 100 g owocu:
  • Kcal: 160
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Tłuszcz: 15,3 g
Wartości odżywcze:
  • Witaminy E, A
  • Witaminy z grupy B
  • Luteina
  • Kwas foliowe
  • Magnez
  • Potas

Placuszki gryczane z czekoladą i owocami

Avojajo na chlebku domowym

Śniadanie mistrza

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Sałatka z tempeh z dressingiem z miso

Awokadowy ogród

Delikatny krem z cukinii i awokado

Awokadowe uniesienie

Mini tarty limonkowe

Budyń czekoladowy z awokado

Pudding limonkowy

Meksykańska salsa z mango

Dip miętowo-limonkowy

Guacamole

Jak widać uwielbiamy awokado i wszystko co z nim związane. Jeśli tylko będziecie w Amsterdamie serdecznie polecamy odwiedzić   restaurację ” The Avocado Show” – jest to jedyne takie miejsce w Europie, gdzie awokado podawane jest pod prawie każdą postacią. 🙂 Sami zobaczcie. 🙂

Oczywiście przepisy na awokado ukryłyśmy też w naszych dietach. 🙂 Zachęcamy do przetestowania – w końcu dieta powinna być przyjemnością, a nie składać się z samych wyrzeczeń. Naszą filozofią jest, aby nauczyć Was wprowadzać zdrowe nawyki do Waszej codzienności, które zostaną z Wami na długie lata.

Dieta z awokado?

SPALACZ TŁUSZCZU 

SKLEP FOOD HARMONY