Awokado wykorzystywane jest głównie w kuchni, choć bardzo często znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce do odżywienia skóry i jej pielęgnacji. U nas oczywiście znalazło swoje miejsce na talerzu. A co ciekawsze mamy na nie całą masę ciekawych przepisów. Wystarczy tylko wybrać swój ulubiony.

Uwaga  na spożywanie Awokado dla alergików może dojść do alergicznej reakcji krzyżowej

Superwartości?
  • Właściwości obniżających stężenie złego cholesterolu
  • Działanie przeciwnowotworowe
  • Choroby układu sercowo naczyniowego
  • Nadciśnienie
  • Anemia
  • Zatrucia pokarmowe

Jest Super …..zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe

Co zrobić z awokado?

Można zjadać je na surowo jako owoc lub tworzyć z niego najpyszniejsze potrawy. Osobiście uwielbiamy sałatki w jego towarzystwie jak również czekoladowe desery i aksamitne smoothie. Ciężko wybrać co należy do naszych najbardziej ulubionych, gdyż każdy przepis jest wyjątkowy i już nie raz go powtarzałyśmy. Nasza dietetyczka Kasia często się śmieje, że uwielbiamy tłuszcze, a my po prostu Kochamy Awokado ☺ dzięki Kasi nauczyłyśmy się jak najlepiej łączyć awokado z innymi składnikami ☺ tak aby rozkład mikro i makro był dobrze dobrany ☺
Zapraszamy do przetestowania kilku przepisów i odpowiedzi, które z dań jest waszym ulubionym?

 

Awokado zawiera w składzie kwas oleinowy czyli kwas tłuszczowy jednonienasycony, który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka

Jak obrać awokado?
  1. Owoc należy umyć i przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki.
  2. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach.
  3. Z jednej połówki usunąć pestkę wbijając nóż i przekręcając
  4. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (można wcześniej naciąć go nożem na kształt kostki lub pasków) i najlepiej skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec ciemnieniu
  5. Jeśli chcecie wykorzystać przekrojoną połówkę awokado na drugi dzień najlepiej pozostawić w nim pestkę
  6. Awokado idealnie nadaje się tez do zamrożenia można z powodzeniem wykorzystać do zielonych koktajli

 

Awokado w roli głównej

 

Wartości awokado w 100 g owocu:
  • Kcal: 160 
  • Białko: 2g
  • Węglowodany: 7g
  • Tłuszcz: 15,3g
Wartości odżywcze:
  • Źródło witamin E,A
  • Witamin z grupy B
  • Luteiny
  • Kwasu foliowego
  • Magnezu
  • Potasu

Placuszki gryczane z czekoladą i owocami

Avojajo na chlebku domowym

Śniadanie mistrza

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Sałatka z tempeh z dresingiem z miso

Awokadowy ogród

Delikatny krem z cukinii i awokado

Awokadowe uniesienie

 

Mini tarty limonkowe

Budyń czekoladowy z awokado

Pudding limonkowy

Meksykańska salsa z mango

Dip miętowo-limonkowy

Guacamole

Jak widać uwielbiamy Awokado i wszystko co z nim związane, jeśli tylko będziecie w Amsterdamie serdecznie polecamy odwiedzić   restauracje ” The Avocado Show”   jest to jedyne takie miejsce w Europie, gdzie awokado podawane jest pod prawie każdą postacią 🙂 Sami zobaczcie

Oczywiście przepisy na Awokado ukryłyśmy też w naszych dietach 🙂 Zachęcamy do przetestowania, w końcu dieta powinna być przyjemnością, a nie składać się z samych wyrzeczeń. Naszą filozofią jest aby nauczyć was wprowadzać zdrowe nawyki do waszej codzienności, które zostaną z wami na długie lata.

Dieta z awokado?

SPALACZ TŁUSZCZU 

SKLEP FOOD HARMONY