
Co zrobić z awokado?
Można zjadać je na surowo jako owoc lub tworzyć z niego najpyszniejsze potrawy. Osobiście uwielbiamy sałatki w jego towarzystwie, jak również czekoladowe desery i aksamitne smoothie. Ciężko wybrać co należy do naszych najbardziej ulubionych, gdyż każdy przepis jest wyjątkowy i już nie raz go powtarzałyśmy. Nasza dietetyczka Kasia często się śmieje, że uwielbiamy tłuszcze, a my po prostu kochamy awokado!☺ Dzięki Kasi nauczyłyśmy się jak najlepiej łączyć awokado z innymi składnikami, tak aby rozkład mikro- i makroskładników był dobrze dobrany. ☺
Zapraszamy do przetestowania kilku przepisów. Które z dań jest Waszym ulubionym?
Awokado zawiera w składzie kwas oleinowy, czyli kwas tłuszczowy jednonienasycony, który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Jak obrać awokado?
- Owoc należy umyć i przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki.
- Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach.
- Z jednej połówki usunąć pestkę wbijając nóż i przekręcając.
- Miąższ oddzielić od skórki łyżką (owoc można wcześniej naciąć nożem na kształt kostki lub pasków) i najlepiej skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ciemnieniu.
- Jeśli chcecie wykorzystać przekrojoną połówkę awokado na drugi dzień, najlepiej pozostawić w nim pestkę.
- Awokado idealnie nadaje się też do zamrożenia. Można z powodzeniem wykorzystać je do zielonych koktajli.
Awokado w roli głównej
Wartości awokado w 100 g owocu:
- Kcal: 160
- Białko: 2 g
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcz: 15,3 g
Wartości odżywcze:
- Witaminy E, A
- Witaminy z grupy B
- Luteina
- Kwas foliowe
- Magnez
- Potas