PoradyPrzekąski

Przepisy z awokado i dlaczego warto ten owoc jeść?

Co zrobić z awokado?

Można zjadać je na surowo jako owoc lub tworzyć z niego najpyszniejsze potrawy. Osobiście uwielbiamy sałatki w jego towarzystwie, jak również czekoladowe desery i aksamitne smoothie. Ciężko wybrać co należy do naszych najbardziej ulubionych, gdyż każdy przepis jest wyjątkowy i już nie raz go powtarzałyśmy. Nasza dietetyczka Kasia często się śmieje, że uwielbiamy tłuszcze, a my po prostu kochamy awokado!☺ Dzięki Kasi nauczyłyśmy się jak najlepiej łączyć awokado z innymi składnikami, tak aby rozkład mikro- i makroskładników był dobrze dobrany. ☺
Zapraszamy do przetestowania kilku przepisów. Które z dań jest Waszym ulubionym?

Awokado zawiera w składzie kwas oleinowy, czyli kwas tłuszczowy jednonienasycony, który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Jak obrać awokado?
  1. Owoc należy umyć i przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki.
  2. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach.
  3. Z jednej połówki usunąć pestkę wbijając nóż i przekręcając.
  4. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (owoc można wcześniej naciąć nożem na kształt kostki lub pasków) i najlepiej skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ciemnieniu.
  5. Jeśli chcecie wykorzystać przekrojoną połówkę awokado na drugi dzień, najlepiej pozostawić w nim pestkę.
  6. Awokado idealnie nadaje się też do zamrożenia. Można z powodzeniem wykorzystać je do zielonych koktajli.

Awokado w roli głównej

Wartości awokado w 100 g owocu:
  • Kcal: 160
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Tłuszcz: 15,3 g
Wartości odżywcze:
  • Witaminy E, A
  • Witaminy z grupy B
  • Luteina
  • Kwas foliowe
  • Magnez
  • Potas

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close