Desery
Pudding limonkowy
Desery z awokado to jedne z najszybszych jakie można zrobić. Awokado świetnie łączy się z różnymi smakami: z czekoladą, cynamonem, migdałami, a w tym przepisie z limonką. Bardzo sycący pudding, bomba kwasów Omega-9, witamin C, E, A oraz tych z grupy B, w tym kwasu foliowego. U nas awokado gości bardzo często i do tego też Was chcemy zachęcić. 🙂
SKŁADNIKI:
- Awokado – 1 szt.
- Jogurt naturalny roślinny* – 150 ml
- Limonka – 1 szt.
- Świeża mięta (opcjonalnie) – kilka listków
- Miód lub ksylitol do smaku
*Można użyć zwykłego jogurtu naturalnego jeżeli jesz nabiał albo mleka roślinnego.
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i przekładamy owoc do blendera.
- Dodajemy roślinny jogurt naturalny i sok z wyciśniętej limonki. Na początek możesz dodać sok z połowy limonki a resztę na koniec jeżeli wolisz bardziej kwaśny i limonkowy smak.
- Dodajemy miętę oraz słodzimy miodem lub ksylitolem do smaku.
- Wszystko miksujemy na gładki krem. W Thermomixie miksujemy 4 s/obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy czynność kilkakrotnie, aż do utrzymania gładkiej budyniowej konsystencji.
Smacznego!
Dla czekoladowych fanów: sprawdźcie koniecznie nasz przepis na budyń z awokado.