Desery

Pudding limonkowy

Desery z awokado to jedne z najszybszych jakie można zrobić. Awokado świetnie łączy się z różnymi smakami: z czekoladą, cynamonem, migdałami, a w tym przepisie z limonką. Bardzo sycący pudding, bomba kwasów Omega-9, witamin C, E, A oraz tych z grupy B, w tym kwasu foliowego. U nas awokado gości bardzo często i do tego też Was chcemy zachęcić. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Awokado – 1 szt.
  • Jogurt naturalny roślinny* – 150 ml
  • Limonka – 1 szt.
  • Świeża mięta (opcjonalnie) – kilka listków
  • Miód lub ksylitol do smaku

*Można użyć zwykłego jogurtu naturalnego jeżeli jesz nabiał albo mleka roślinnego.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i przekładamy owoc do blendera.
  2. Dodajemy roślinny jogurt naturalny i sok z wyciśniętej limonki. Na początek możesz dodać sok z połowy limonki a resztę na koniec jeżeli wolisz bardziej kwaśny i limonkowy smak.
  3. Dodajemy miętę oraz słodzimy miodem lub ksylitolem do smaku.
  4. Wszystko miksujemy na gładki krem. W Thermomixie miksujemy 4 s/obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy czynność kilkakrotnie, aż do utrzymania gładkiej budyniowej konsystencji.
    Smacznego!

Dla czekoladowych fanów: sprawdźcie koniecznie nasz przepis na budyń z awokado.

Pudding limonkowy

Pudding limonkowy

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close