Desery

Pudding z tapioki z malinami

Tapioka to kasza z manioku – egzotycznej rośliny. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest lekkostrawna i pożywna, dlatego nadaje się świetnie dla dzieci, osób z problemami żołądkowymi czy osób starszych. Nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna! Jest więc idealna dla alergików i osób chorych na celiakię lub nietolerancję na gluten. W Polsce tapioka znajduje zastosowanie w deserach i również popularnych ostatnio bubble tea – napojach przygotowanych na bazie herbaty, aromatów i mleka właśnie z kuleczkami tapioki na dnie.

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • Mleczko kokosowe – 400 ml
  • Tapioka – 1/4 szklanki
  • Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka lub 1 laska wanilii
  • Maliny – 1 szklanka
  • Cytryna – 1/4 sztuki
  • Miód
  • Mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe.
  2. Na gotujące się mleko wsypujemy tapiokę i mieszamy.
  3. Dodajemy miód i wanilię. Jeżeli używasz laski wanilii, przekrój ją na pół, wyłuskaj ziarenka i dodaj wszystko razem z laską do mleka z tapioką.
  4. Gotujemy wszystko razem przez około 20 min na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  5. Ściągamy z ognia, przelewamy do słoiczków/miseczek i odstawiamy na bok, aż zgęstnieje. Można wstawić do lodówki na noc.
  6. Przygotowujemy mus. Maliny przekładamy do blendera, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy miodu wedle uznania w zależności jak słodki mus lubicie. 🙂 Miksujemy na gładko.
  7. Mus wylewamy na pudding z tapioki, dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Życzymy smacznego i dużo zdrowia

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close