Desery
Pudding z tapioki z malinami
Tapioka to kasza z manioku – egzotycznej rośliny. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest lekkostrawna i pożywna, dlatego nadaje się świetnie dla dzieci, osób z problemami żołądkowymi czy osób starszych. Nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna! Jest więc idealna dla alergików i osób chorych na celiakię lub nietolerancję na gluten. W Polsce tapioka znajduje zastosowanie w deserach i również popularnych ostatnio bubble tea – napojach przygotowanych na bazie herbaty, aromatów i mleka właśnie z kuleczkami tapioki na dnie.
SKŁADNIKI (3 porcje):
- Mleczko kokosowe – 400 ml
- Tapioka – 1/4 szklanki
- Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka lub 1 laska wanilii
- Maliny – 1 szklanka
- Cytryna – 1/4 sztuki
- Miód
- Mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku zagotowujemy mleko kokosowe.
- Na gotujące się mleko wsypujemy tapiokę i mieszamy.
- Dodajemy miód i wanilię. Jeżeli używasz laski wanilii, przekrój ją na pół, wyłuskaj ziarenka i dodaj wszystko razem z laską do mleka z tapioką.
- Gotujemy wszystko razem przez około 20 min na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Ściągamy z ognia, przelewamy do słoiczków/miseczek i odstawiamy na bok, aż zgęstnieje. Można wstawić do lodówki na noc.
- Przygotowujemy mus. Maliny przekładamy do blendera, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy miodu wedle uznania w zależności jak słodki mus lubicie. 🙂 Miksujemy na gładko.
- Mus wylewamy na pudding z tapioki, dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia