ObiadyŚniadania

Quinoa fit bowl czyli zdrowa micha z komosą ryżową

Coś zdrowego, coś sycącego i coś bardzo pysznego. Pasuje Wam takie połączenie? Jeśli tak, to pora na zakupy i przygotowanie tej wspaniałej miski rozmaitości. ☺ Idealne rozwiązanie dla wszystkich smakoszy awokado i kolendry. Choć jeśli nie przepadacie za kolendrą, możecie z powodzeniem zamienić ją na Wasze ulubione zioła np. natkę pietruszki lub koperek.
Dla nas jest to ulubiona śniadaniowa micha lub pożywny lunch ☺ A Wy co wybieracie?

Możesz już dziś zacząć zdrowo się odżywiać z nami. Wypróbuj jedną z naszych diet, a zobaczysz zmiany już po tygodniu. Nasze diety są idealne dla alergików, nie zawierają glutenu, nabiału i białego cukru. TAK – walczymy razem z uzależnieniem od cukru! 🙂 Dodatkowo poznacie pyszne fit desery, które nie tylko zastąpią Wam słodycze, ale również są przygotowane tak, aby były pełnowartościowym posiłkiem.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Jaja kurze – 100 g  (2 szt.)
  • Komosa ryżowa (quinoa) – 100 g
  • Kolendra (pęczek) – 50 g
  • Cebulka dymka (pęczek) – 50 g
  • Awokado – 1 szt.
  • Pomidory koktajlowe – 200 g
  • Sól himalajska – 5 g
  • Papryka jalapeno – 1 szt.
  • Limonka – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – 20 ml
  • Masło klarowane Ghee – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Komosę ryżową dokładnie przepłukujemy zimną wodą.
  2. Komosę ryżową gotujemy w proporcji 2:1 (dwie porcje wody do 1 porcji komosy) przez około 15 min lub do momentu pojawienia się białych sprężynek.
  3. W tym czasie szatkujemy kolendrę i cebulkę dymkę.
  4. Awokado kroimy na pół, za pomocą noża wyciągamy pestkę i kroimy owoc w kosteczkę.
  5. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  6. Papryczkę jalapeno kroimy na desce w bardzo małą kosteczkę.
  7. Mieszamy razem ugotowaną komosę ryżową, awokado, pomidorki koktajlowe, papryczkę jalapeno, kolendrę, cebulkę dymkę. Wszystko doprawiamy sokiem z limonki i oliwą.
  8. Przekładamy do miseczek.
  9. Następnie na patelni roztapiamy masło klarowane, wbijamy jajka i smażymy.
  10. Jajka układamy na sałatce z komosy ryżowej.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Komosę ryżową dokładnie przepłukujemy zimną wodą.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładmy koszyczek i wsypujemy komosę ryżową. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 4.
  3. Dokładnie myjemy naczynie miksujące i osuszamy.
  4. Do naczynia miksującego dodajemy kolendrę i kawałki cebulki dymki. Szatkujemy 3 s/obr. 8.
  5. Awokado kroimmy na pół, za pomocą noża wyciągamy pestkę i kroimy owoc w kosteczkę.
  6. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  7. Papryczkę jalapeno kroimy na desce w bardzo małą kosteczkę.
  8. Do poszatkowanych ziół dodajemy awokado, pomidorki koktajlowe, sól, papryczkę jalapeno, sok z limonki i oliwę. Całość mieszamy 15 s/obr. wsteczne 2.
  9. Przekładamy do miseczek.
  10. Następnie do naczynia miksującego wlewamy 400 ml wody i gotujemy 5 min/100°C/obr. 1.
  11. Nakładamy przykrywkę Varoma, wykładamy ją papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza brzeg. Papier natłuszczamy masłem klarowanym Ghee.
  12. Do wkładu varomy wbijamy jajko na papier, nakładamy przystawkę i gotujemy na parze 6 min/Varoma/obr. 1.
  13. Jajka układamy na sałatce z komosy ryżowej.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close