
Desery
Rafaello bananowo-żurawinowe
Słodycze to słabość większości z nas. Wszędzie pełno informacji jak cukier jest szkodliwy i niezdrowy dla naszego organizmu. Ciągle odmawiać ich sobie? To chyba niemożliwe. 😉 Ale można przecież zrobić coś słodkiego, pysznego i do tego jakże zdrowego. Dziś proponujemy szybki deser w postaci rafaello, który uwielbiany jest także przez dzieciaki.
SKŁADNIKI (10-12 sztuk):
- Banany – 2 szt.
- Wiórki kokosowe – 1 szklanka
- Płatki jaglane – 1-2 łyżki
- Suszona żurawina – 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki blendujemy na średnich obrotach, aż powstanie zwarta masa z drobnymi kawałeczkami żurawiny. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, to można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia.
- Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Można je również zostawić na następny dzień lub zamrozić.
- Po wyjęciu z zamrażarki kulki muszą odczekać kilka minut, aby trochę zmiękły.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka sekund.
- Następnie masę zgarniamy kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksujemy. Powtarzamy czynność, aż składniki się złączą. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, to można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia.
- Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
- Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
- Wyjmujemy z zamrażalnika kilka minut przed podaniem
Kulki można przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Można je podjadać kiedy dopadnie nas smak na coś słodkiego. Warto mieć taki smakołyk w zamrażarce. 🙂
Smacznego! 🙂