ObiadyZupy

Ramen – tradycyjna japońska zupa

Jesteśmy wiernymi fankami ramenu, a najbardziej podoba nam się to, że można go zawsze zrobić na swój sposób i użyć ulubionych dodatków. No i oczywiście nie trzeba w poniedziałek rosołu przerabiać na pomidorową, tylko można sobie zrobić pyszny ramen. ☺

SKŁADNIKI:
  • Bulion z ekologicznego kurczaka* – 2 l
  • Sos sojowy bezglutenowy Tamari ( lub sos sojowy) – 100 g
  • Olej sezamowy – 2 łyżki
  • Imbir – kawałek o wielkości kciuka
  • Płatki chili
  • Limonka

*Jak przygotować zdrowy bulion

DODATKI:
  • Groszek cukrowy
  • Jaja kurze
  • Makaron ryżowy*
  • Cebula dymka
  • Kolendra
  • Kiełki fasoli mung

* Makaron ryżowy dobrze jest wybierać w mieszance z ryżem brązowym. Jest to najzdrowsza opcja, gdyż biały ryż pozbawiony jest łuski, która zawiera cenny błonnik pokarmowy, żelazo, wapń i witaminy z grupy B.

TOFU SMAŻONE:
  • Tofu
  • Mąka amarantusowa (może być dowolna do panierowania)
  • Jaja kurze – 1-2 szt.
  • Sezam
  • Sól
  • Chili
  • Olej kokosowy lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy imbir pokrojony na cienkie kawałeczki i gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu. Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę czasu, imbir można zmiksować w blenderze. Bulion fajnie przechodzi jego smakiem i nie trzeba go gotować tak długo.
  2. Następnie dodajemy sos sojowy i płatki chili do smaku.
  3. Na sam koniec dodajemy olej sezamowy. Nie trzeba go już gotować.
    Tak doprawiony bulion jest idealny do ramenu, do którego tak naprawdę możecie dodać Wasze ulubione składniki. Jeśli istnieje taka potrzeba zawsze można doprawić solą himalajską. Choć sam sos sojowy lub tamari, powinien dać już wystarczającą słoność.
  4. Tofu przygotowuje się w bardzo podobny sposób jak kotlety. ☺ Wystarczy je zapanierować.
    Tofu kroimy na kosteczki o wielkości około 1 cm na 1 cm. W trzech różnych miseczkach należy przygotować:
    • Mąkę
    • Jaja z odrobiną soli i dobrze je ubić tak, aby białko i żółtko ładnie się połączyły.
    • Sezam – można dodać do niego odrobinę płatków chili jeśli lubicie ostre potrawy. ☺
  5. Kosteczki tofu panierujemy po kolei w mące, następnie w jajku i sezamie tak, aby ładnie się obtoczyło.
  6. Tofu smażymy na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym lub masłem Ghee, aż się ładnie zarumieni.
  7. Oczywiście w przygotowaniu ramenu tkwi sekret, a mianowicie makaron do ramenu należy przygotować zaraz przed jego podaniem i oczywiście gotujemy go osobno. Wystarczy zrobić to według wskazówek na opakowaniu. Dodajemy go do wrzącej wody i gotujemy przez  około 8-12 min.
  8. Pozostaje nam tylko przygotowanie dodatków, co jest bardzo łatwe.
    – Jaja gotujemy na miękko lub twardo według uznania
    – Groszek cukrowy kroimy na mniejsze kawałki
    – Cebulę dymkę i kolendrę szatkujemy
    – Kiełki wystarczy opłukać i dodać do bulionu.

Jak podawać ramen?
Są na to dwa sposoby. Możemy wszystkie dodatki podać w osobnych miseczkach i każdy może sobie dobierać to na co ma ochotę, a na talerzu/w miseczce podajemy tylko makaron ryżowy i bulion.
Innym sposobem jest ułożenie wszystkiego od razu w jednej porcji i skropienie na koniec limonką.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close