Obiady
Raw makaron z cukinii z domowym pesto
Pyszne, aromatyczne danie na surowo – wspaniałe na upalne dni. Idealna alternatywa dla normalnych makaronów w porcji surowych warzyw z dawką enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Wspaniale komponuje się z domowym pesto, którego głównym składnikiem są bazylia i orzeszki pinii.
Porcja zdrowia na talerzu!
SKŁADNIKI:
- Cukinia – 2 duże szt.
- Sól himalajska – szczypta
SKŁADNIKI NA PESTO:
- Orzeszki pinii – 1/2 szklanki
- Bazylia – 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię dokładnie myjemy i używając obieraczki do ziemniaków, kroimy na cienkie paseczki na wzór makaronu tagliatelle.
- Następnie je delikatnie solimy i ugniatamy. W ten sposób wyciśniemy z cukinii odrobinę wody, a nasz makaron z cukinii zmięknie.
- W międzyczasie przygotowujemy domowe pesto, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka minutek.
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto. - Gotowe pesto nakładamy na makaron z cukinii i posypujemy podsmażonymi na patelni orzeszkami pinii.
Smacznego!