Desery

Raw tarta z suszonych śliwek – fit ciasto bez pieczenia

Szybka, pyszna i baaaardzo słodka tarta! 🙂 Jeden kawałek zaspokoi pragnienie na słodycze i nasyci do pełna. Przy tym, za sprawą suszonych śliwek, jest to deser przyspieszający metabolizm! Po prostu cudownie! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Suszone śliwki namoczone przez 1 godzinę – 250 g
  • Daktyle namoczone przez 1 godzinę – 60 g
  • Migdały namoczone przez 1 godzinę – 170 g
  • Olej kokosowy – 4-5 łyżek
  • Kakao – 1 łyżka
  • Karob – 1 łyżka
  • Miód – 2 łyżki

Nasz ulubiony deser ♡

PRZYGOTOWANIE:
  1. Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone migdały i daktyle.
  2. Z powstałej masy ugniatamy spód o grubości około pół centymetra, delikatnie wychodząc na boki foremki.
    Podana ilość wystarcza do tacki o średnicy 25 cm.
  3. Na spodzie ciasta wykładamy równomiernie namoczone śliwki. Można je pokroić na połówki, wtedy tarta będzie łatwiejsza do krojenia.
  4. Następnie przygotowujemy polewę kakaową. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy, dodajemy kakao, karob i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą. Czekoladę studzimy, mieszając co jakiś czas.
  5. Kiedy polewa przestygnie, zalewamy nią tartę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i utwardzenia.

Palce lizać! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close