Desery
Raw tarta z suszonych śliwek – fit ciasto bez pieczenia
Szybka, pyszna i baaaardzo słodka tarta! 🙂 Jeden kawałek zaspokoi pragnienie na słodycze i nasyci do pełna. Przy tym, za sprawą suszonych śliwek, jest to deser przyspieszający metabolizm! Po prostu cudownie! 🙂
SKŁADNIKI:
- Suszone śliwki namoczone przez 1 godzinę – 250 g
- Daktyle namoczone przez 1 godzinę – 60 g
- Migdały namoczone przez 1 godzinę – 170 g
- Olej kokosowy – 4-5 łyżek
- Kakao – 1 łyżka
- Karob – 1 łyżka
- Miód – 2 łyżki
Nasz ulubiony deser ♡
PRZYGOTOWANIE:
- Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone migdały i daktyle.
- Z powstałej masy ugniatamy spód o grubości około pół centymetra, delikatnie wychodząc na boki foremki.
Podana ilość wystarcza do tacki o średnicy 25 cm. - Na spodzie ciasta wykładamy równomiernie namoczone śliwki. Można je pokroić na połówki, wtedy tarta będzie łatwiejsza do krojenia.
- Następnie przygotowujemy polewę kakaową. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy, dodajemy kakao, karob i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą. Czekoladę studzimy, mieszając co jakiś czas.
- Kiedy polewa przestygnie, zalewamy nią tartę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i utwardzenia.
Palce lizać! 🙂