ŚniadaniaZdrowy dzieciak
RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia
Granole bez pieczenia to jedne z najszybszych śniadań jakie można przygotować! Kilka składników, blender i gotowe! Dla nas są też idealne kiedy złapie nas ochota na słodkie. Zazwyczaj mamy zapas w domu i podjadamy w chwilach słabości. 🙂 Walka z cukrem to jedna z naszych głównych myśli przewodnich przy tworzeniu naszego bloga. Bo to problem numer 1 większości z nas! Dlatego jak najczęściej zachęcamy do testowania naszych nowych zdrowych deserów i przekąsek, jak również dań, które zmniejszają zachcianki na słodkie. 🙂 Polecamy artykuł: Jak odstawić cukier?
SKŁADNIKI:
- Daktyle – 120 g
- Płatki owsiane – 50 g
- Wiórki kokosowe – 70 g
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
- Cynamon – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji. Zależy ona od rodzaju daktyli. Uważaj tylko, aby nie zmiksować daktyli na papkę (wtedy można jedynie skleić z masy kulki).
- Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy do 2 tygodni.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Wszystkie składniki oprócz miodu przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 15 s/obr. 8.
- Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy 10 s/obr. 5. Powinna powstać sypka, lekko posklejana granola (to zależy od rodzaju daktyli).
- Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy 2-4 tygodnie.
My podałyśmy rawnolę z roślinnym jogurtem naturalnym skropionym lekko cytryną i posypanym borówkami.
Smacznego!