ŚniadaniaZdrowy dzieciak

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

Granole bez pieczenia to jedne z najszybszych śniadań jakie można przygotować! Kilka składników, blender i gotowe! Dla nas są też idealne kiedy złapie nas ochota na słodkie. Zazwyczaj mamy zapas w domu i podjadamy w chwilach słabości. 🙂 Walka z cukrem to jedna z naszych głównych myśli przewodnich przy tworzeniu naszego bloga. Bo to problem numer 1 większości z nas! Dlatego jak najczęściej zachęcamy do testowania naszych nowych zdrowych deserów i przekąsek, jak również dań, które zmniejszają zachcianki na słodkie. 🙂 Polecamy artykuł: Jak odstawić cukier?

SKŁADNIKI:
  • Daktyle – 120 g
  • Płatki owsiane – 50 g
  • Wiórki kokosowe – 70 g
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji. Zależy ona od rodzaju daktyli. Uważaj tylko, aby nie zmiksować daktyli na papkę (wtedy można jedynie skleić z masy kulki).
  2. Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy do 2 tygodni.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Wszystkie składniki oprócz miodu przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 15 s/obr. 8.
  2. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy 10 s/obr. 5. Powinna powstać sypka, lekko posklejana granola (to zależy od rodzaju daktyli).
  3. Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy 2-4 tygodnie.

My podałyśmy rawnolę z roślinnym jogurtem naturalnym skropionym lekko cytryną i posypanym borówkami.

Smacznego!

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close