Świetną potrawą na zimę, ale nie tylko, jest zupa z soczewicy. Łatwo ją przygotować, ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest bardzo sycąca. Dodatkowo warto wiedzieć, że czerwona soczewica jest wyjątkowo zdrowa. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Ma również niski indeks glikemiczny, co sprzyja osobom chorującym na cukrzycę.

SKŁADNIKI:
  • Czerwona soczewica – 150 g
  • Czerwona papryka – 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Starty imbir – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Chili – 2 szczypty chili
  • Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion warzywny – 1,5 l
PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku, na maśle klarowanym podsmażamy poszatkowaną cebulkę, pokrojony w plasterki czosnek, starty imbir, chili i słodką paprykę w proszku.
  2. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Mieszamy i podsmażamy.
  3. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy wszystko razem przez około 20 minut.
  4. W międzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę i dodajemy do gotującej się zupy.
  5. Soczewicę przepłukujemy kilkakrotnie i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut, aż soczewica zmięknie.
  6. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Jeżeli lubisz ostre potrawy, dodaj jeszcze trochę chili.

Smacznego!