
Zupy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Świetną potrawą na zimę, ale nie tylko, jest zupa z soczewicy. Łatwo ją przygotować, ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest bardzo sycąca. Dodatkowo warto wiedzieć, że czerwona soczewica jest wyjątkowo zdrowa. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Ma również niski indeks glikemiczny, co sprzyja osobom chorującym na cukrzycę.
SKŁADNIKI:
- Czerwona soczewica – 150 g
- Czerwona papryka – 2 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Starty imbir – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Chili – 2 szczypty chili
- Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Bulion warzywny – 1,5 l
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku, na maśle klarowanym podsmażamy poszatkowaną cebulkę, pokrojony w plasterki czosnek, starty imbir, chili i słodką paprykę w proszku.
- Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Mieszamy i podsmażamy.
- Dolewamy bulion warzywny i gotujemy wszystko razem przez około 20 minut.
- W międzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę i dodajemy do gotującej się zupy.
- Soczewicę przepłukujemy kilkakrotnie i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut, aż soczewica zmięknie.
- Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Jeżeli lubisz ostre potrawy, dodaj jeszcze trochę chili.
Smacznego!