Sałatki
Sałatka caprese z domowym pesto
Bardzo szybka i apetyczna sałatka pochodząca z kuchni włoskiej. Jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. 🙂 A swoim smakiem zadowoli każdego. 🙂 To zdrowa porcja białka, tłuszczy i błonnika wraz z porcją witamin i minerałów. 🙂 Dla fanów sera bez sera. 🙂 Coraz częściej w sklepach pojawiają się zdrowe zastępniki nabiału. 🙂 Wystarczy tylko dobrze poszukać.
Jem na zdrowie.
SKŁADNIKI:
- Pomidory malinowe – 2 szt.
- Mozarella z nerkowców
SKŁADNIKI NA PESTO:
- Orzeszki pinii – 1/2 szklanki
- Bazylia – 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywnych – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania pesto. Trwa to zaledwie kilka minut. Zawsze warto jest go zrobić troszkę więcej i później używać np. do makaronu, pasty do chleba czy jako dodatek do zupy.
- Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto – wystarczy kilka sekund.
- Pomidory malinowe i mozzarellę kroimy w plastry, układamy je na talerzu, a następnie rozsmarowujemy pesto.
Pomidory należy kroić zaraz przed samym podaniem wtedy są najlepsze. 🙂